Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Lei- of knotbomen: nu snoeien!

Een bekende knotboom is de wilg; men spreekt niet voor niets over een knotwilg. Als het blad van de knotwilg gevallen is, wordt het tijd deze te knotten.

Dit moet om het jaar gebeuren, omdat de takken anders te dik worden en het knotten daardoor moeilijker gaat. Hetzelfde geldt voor de leilinde en de leiplataan. Deze kunnen het beste in de winter gesnoeid worden – na het snoeien zien de leibomen er weer prachtig uit. Vooral een leiplataan moet je elk jaar snoeien, omdat het een snelle groeier is. Als het in de winter vriest, is het beter niet te snoeien, om de boom dan niet te beschadigen. Ook appels, peren en pruimen worden als leiboom gekweekt en moeten gesnoeid worden. Het is ook een kwestie van leiden. Probeer vanaf de hoofdstam zijtakken horizontaal aan te binden. De zijscheuten die hierop ontstaan moeten regelmatig kortgeknipt worden. Let wel altijd op vruchtknoppen, die moeten zo veel mogelijk aanwezig blijven.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren