Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Groentip – Zoete Marjolein

Origanum of marjolein is een van mijn lievelingsplanten. De geur van de meeste soorten is aangenaam. Maar vooral de langdurige bloei is geweldig. In mijn tuin laat ik altijd op een paar plekken deze plant verwilderen en dat is dan de Origanum vulgare in de kleur roze en wit of lila. 

Marjolein is één van de aantrekkelijkste bloemen voor bijen, hommels en vlinders. Het suikergehalte van de nectar is hoger dan van welke vaste plant ook. Origanum vulgare komt hier alleen in Zuid-Limburg in het wild voor, maar ook in de Belgische Ardennen. Origanum vulgare, de echte marjolein, wordt ook als keukenkruid gebruikt in veel gerechten. Origanum houdt van droogte en zon, maar ook in halfschaduw groeien ze prima. In de borders zijn ze ook goed te gebruiken; een mooie vorm is Herrenhausen, deze wordt vijftig centimeter hoog en heeft lichtviolette bloemen met donkere schutbladeren. Hij bloeit van juni tot september. Origanum Rosenkuppel wordt iets hoger met rozerode bloemen, ook een zeer goede bijenplant.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren