Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een lunch zonder kapsones

Sinds 2015 is er aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam een nieuwe ontmoetingsplaats voor actieve 70plussers: Sweet70.

Het is een hechte groep met een nieuwe kijk op ouder worden. Er is een rebellenclub die, geïnspireerd door het boek van Hendrik Groen, allerlei activiteiten organiseert zoals make-overs, museumbezoeken, een fotografiecursus en ook een tweewekelijkse lunch.

Sweet70 is er niet alleen voor ouderen, maar vooral door ouderen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die zich inzetten voor het klaarmaken van de lunch. Eén van hen is Herman Brand. Hij was tramconducteur van beroep, maar nu hij met pensioen is, geeft hij wekelijks iPad-les bij Sweet70 en helpt hij mee met de voorbereidingen van het middagmaal. Vandaag maakt hij de kruidenboter. “Ik vind het fijn om hier te zijn, dus ik help graag mee”, aldus Herman.
Marja Bomas, kok, begon bij Sweet70 met de verwenmiddagen, maar is nu vrijwilliger bij de cateraar Tante Tosti, zodat alle bezoekers van Sweet70 voor een paar euro een warme maaltijd krijgen en elkaar ontmoeten. “We koken zonder kapsones, eigentijds en ouderwets lekker.”

Een uitje om naar toe te leven
De lunch wordt standaard afgetrapt met een aantal leuke weetjes van Marja over het recept. Zoals ‘de snijboon’, waar ze een heel pleidooi over houdt. Er wordt gegniffeld aan de tafels. Meedoen aan de lunch is voor veel ouderen een moment van ontspanning, zo vindt Hanna Bento, die nieuw is meegekomen met vaste bezoekster Sienie. “Wat hier allemaal gebeurt, al die geweldige vrijwilligers die deze lunch bereiden! En ik vind het heel fijn dat ik hier aanspraak heb. Thuis zit ik maar alleen.”

De zomer door
Toch dreigde de lunch, zoals op zo veel plekken in het land, de afgelopen periode te vervallen. Door een zomerstop van de Modestraat is het pand gesloten. Voor de organisatie een moeilijke keuze, want juist tijdens de zomer wil Sweet70 de ouderen met elkaar in contact blijven brengen. Zeker omdat de vakantieperiode voor meer eenzaamheid zorgt, blijkt uit onderzoek. Maar om het gebouw open te houden is extra geld nodig voor de inzet van het personeel. Dankzij de steun van MAX Maakt Mogelijk lukt het toch om een zomerlunch te organiseren, en dat blijkt een succes; waar er normaal zo’n dertig ouderen komen, zitten er nu bijna vijftig deelnemers. En het smaakt ze goed.

Sweet70 is een project van de Modestraat, een professionele broedplaats geïnspireerd door sociaal maatschappelijke uitdagingen van de grote stad, zoals onder andere eenzaamheid onder ouderen. Sweet70 is in het najaar te zien in een uitzending
van ‘MAX Maakt Mogelijk’.

MAX Maakt Mogelijk helpt ouderen in binnen- en buitenland door leefomstandigheden te verbeteren, wensen te vervullen en bijzondere initiatieven te ondersteunen. Wilt u een ouderen project of wens aanmelden? Kijk op www.maxmaaktmogelijk.nl of stuur uw brief naar MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. IBAN: NL33 INGB 000 000 4567

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren