Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Xoli heeft dit lot niet verdiend: steun haar!

De Zuid-Afrikaanse Xoli Mjali (47) trad op 7 maart jongstleden op in ‘Tijd voor MAX’ met de band Abafazi Bengoma. Deze drum- en marimbaformatie bestaat volledig uit vrouwen en toerde twee maanden door ons land. Maar na terugkeer in Zuid-Afrika sloeg het noodlot voor Xoli op verschrikkelijke wijze toe…

Kort nadat Xoli Mjali weer terug was in haar land, werd ze neergeschoten en beroofd van haar met de tour verdiende geld. Goede vriend Koen Zonneveld: “Xoli is kostwinner van een gezin met drie kinderen, haar man is werkloos. Na twee maanden van huis en zes keer per week optreden, heeft ze nu geen geld meer en een kogel in haar rug.”

‘Ze is er slecht aan toe en heeft hulp nodig’
Koen, die zelf getrouwd is met de Zuid-Afrikaanse Makheni, weet te vertellen dat er in Zuid-Afrika verschil is tussen openbare ziekenhuizen en privéziekenhuizen. “Xoli ligt in een overheidsziekenhuis waar de zorg van mindere kwaliteit is. Ze is er slecht aan toe. Mijn vrouw en ik zijn een crowdfunding-actie begonnen om in ieder geval het geld te vervangen dat Xoli hier had verdiend. Maar we hopen meer in te zamelen, we hebben het doel op € 10.000 gesteld. Zij zal waarschijnlijk lange tijd niet kunnen werken en als ze verlamd raakt misschien zelfs helemaal nooit meer. Het was super dat de band als promotie mocht optreden in ‘Tijd voor MAX’, zo wisten veel mensen dat ze naar een optreden konden gaan. Maar haar geld is ze dus kwijt.”

‘Ze is een inspiratiebron’
Koen en Makheni Zonneveld leerden de leden van de band Abafazi kennen als inspirerende vrouwen die allemaal iets hebben gemaakt van hun leven en zich ontworsteld hebben aan hun kansarme jeugd. Makheni, die zelf opgroeide in Zuid-Afrika en in het land grote bekendheid geniet door haar maatschappelijke betrokkenheid, kan het weten. “De bandleden van Abafazi, onder wie Xoli, zijn een grote inspiratiebron in de armoedige omgeving van Soweto, waar ze vandaan komen. Hoewel zij intelligent zijn, hebben ze niet veel onderwijs kunnen genieten. Bij een drama zoals dit zijn er geen middelen en knowhow om zelf geld in te zamelen.” De familiegeschiedenis van Xoli is ook volledig verweven met de geschiedenis van Zuid-Afrika. Zo werd de vader van Xoli in 1976 ten tijde van het Apartheidsregime doodgeschoten tijdens de opstand van studenten in Soweto. Xoli bleef alleen achter met haar ongeschoolde moeder en haar zeven broertjes
en zusjes.

Uw steun is welkom: help mee!
Koen en Makheni willen er alles aan doen om Xoli te helpen. Zij heeft geld nodig om haar gezin te onderhouden en moet een goede medische behandeling krijgen. Helpen kan door te doneren op www.gofundme.com/help-xoli-mjali of, als u geen creditcard heeft, via bankrekening

NL65 TRIO 0786 8146 59
t.n.v. Koen Zonneveld Advies, inzake Xoli Mjali.

Meer informatie: koenzonneveld@kpnmail.nl

Max Maakt Mogelijk helpt ouderen in binnen- en buitenland door leefomstandigheden te verbeteren, wensen te vervullen en bijzondere initiatieven te steunen. Wilt u een ouderenproject of wens aanmelden? Kijk op www.maxmaaktmogelijk.nl of stuur uw brief naar MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. IBAN: NL33 INGB 000 000 4567

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren