Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Samen tegen eenzaamheid

Eenzaamheid. Ik heb er op deze plek vaker over geschreven. Het is een onderwerp dat me onverminderd raakt. Ik vind het nog steeds moeilijk te bevatten dat één op de vier volwassenen in ons land zich regelmatig alleen voelt.

Niet alleen tijdens kerst en oud & nieuw, maar juist ook nu: op dagen dat mensen samen het warme weer buiten vieren. Vaak zie je dat ouderen dan binnen blijven en extra met hun eenzaamheid worden geconfronteerd. Het is belangrijk om iemand te hebben met wie je je zorgen kunt delen. Iemand met wie je een verbintenis voelt. En dat geldt ook voor mensen die ervoor kiezen om zonder partner te leven: de mens blijft immers een sociaal wezen. Ik vind ook dat hulp aan eenzame mensen duurzaam moet zijn: daarom willen we dit jaar een proef starten met een zogeheten MAX Meeting Point (MAX Café). Letterlijk en figuurlijk een warme plek waar alleenwonende ouderen elkaar kunnen ontmoeten bij een kopje koffie en een luisterend oor vinden. Het is daarnaast belangrijk dat mensen die zich eenzaam voelen gehoord worden en ook tools krijgen aangereikt hoe ze dat isolement kunnen doorbreken. Daarom willen we dit najaar bij MAX met een avondvullend televisieprogramma aandacht vragen voor eenzaamheid onder ouderen. Binnenkort zal ik u daarover meer kunnen melden. En tot slot: kijk eens om u heen, in uw straat, uw wijk. Zie die alleenwonende man of vrouw. Maak eens een praatje, laat merken dat u om ze geeft. Een klein gebaar dat voor eenzame mensen heel veel kan betekenen!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren