Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Groentip van Krijn

Het voorjaar is ook weer de tijd dat luizen actief worden. Ze zitten op veel planten. Bekend is de bonenluis op tuinbonen, maar ook pruimenbomen zitten vaak al vroeg vol met luizen. Het bestrijden van luizen is niet echt moeilijk. In grootmoeders tijd gebruikte men een mengsel van water, zeepsop en spiritus. In een liter water doet men tien gram zachte zeep en 15 cc spiritus. Dit goed mengen en geen gewone luis is hiertegen bestand. Er zijn ook kant en klare spuitbussen te koop, te weten Spruzit-R. Dit werkt prima. Er is ook concentraat Spruzit-R te koop om zelf te mengen en dit is wel goedkoper. Er zijn ook wolluizen, die hun naam danken aan een wollig goedje waar ze in zitten. Deze zijn moeilijker te bestrijden en dat moet met Promanal. De stof die hierin zit, dringt door tot de luis en deze gaat dan dood. Dit geldt ook voor schildluizen, deze komen ook vaak op buxus voor, waardoor de struiken helemaal kaal worden. Promanal doodt ook deze luizen, die meestal op de takjes zitten en niet op het blad. Luizen kunnen veel schade veroorzaken en moeten beslist bestreden worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren