Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wielercoach wordt weldoener

Het is een gewone vrijdagochtend in maart als Jan Slagter met de cameraploeg Wim bezoekt tijdens zijn vaste ochtendritje. Wim is dan bezig met hout hakken voor Janas, een oude bekende die dankzij hulp van donateurs nu een wind- en waterdicht huisje heeft en voor het eerst in zijn leven in een echt bed slaapt.

Grote eenzaamheid
Wim neemt Jan mee in zijn busje: “We gaan incontinentieluiers en medicijnen ophalen bij de apotheek voor Riema. Een oudere vrouw die al twaalf jaar op bed ligt. Een vreselijke situatie. Dan rijden we even met wat hout naar mevrouw Juze (81), die altijd emotioneel is als ik haar opzoek. Ze voelt zich heel erg alleen. En dan door naar Kazimier. Een dove man die slecht woont en een rampzalige kachel heeft. Ik moet gaan bedenken hoe we die kunnen vervangen.” 26 jaar geleden kwam Wim als coach van de nationale Litouwese wielerploeg in het Baltische land terecht. Sindsdien is hij gebleven en runt er nu met zijn vrouw camping ‘De Harmonie’ in Rudiskis. Een plek die door veel Nederlanders graag wordt bezocht. Litouwen is twee keer groter dan Nederland, maar er wonen slechts 3,5 miljoen mensen. De eenzaamheid onder ouderen wordt daarom extra vergroot door de grote afstanden. De meeste ouderen hebben hun leven lang op een boerderij (kolchoz) gewerkt en nauwelijks pensioen opgebouwd. Wim wil zijn ogen niet sluiten voor de grote eenzaamheid en armoede onder zijn landgenoten en doet wat hij kan dankzij steun van donateurs van MAX Maakt Mogelijk.

Asbestproblemen
De grootste problemen waar Wim tegenaan loopt bij de hulpverlening zijn de huisjes met asbest. Dikwijls moet Wim daarom met een mondkapje naar binnen. Maar een dak vervangen waar asbest in zit, gaat niet zomaar. Ondanks deze moeilijkheden gaat Wim door en stopt hij niet tot hij een oplossing vindt. “Die oudjes hebben niemand. Zelfs als ze in het ziekenhuis terechtkomen, hebben ze niet dagelijks personeel dat voor ze zorgt! Op mij kunnen ze daarom wel altijd rekenen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren