Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Column Jan Slagter: alleen maar niet eenzaam

Het aantal alleenstaanden neemt explosief toe, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het zijn er nu al 3 miljoen en over dertig jaar leeft bijna één op de vier volwassenen alleen. Van de alleenstaanden in 2017 was 21 procent gescheiden, 22 procent was alleen komen te staan na het overlijden van de partner en ruim de helft is nooit getrouwd geweest. Het aantal mensen dat daadwerkelijk ‘alleen’ is, is minder groot dan het aantal alleenwonenden. Een deel heeft een latrelatie en veruit de meesten hebben regelmatig contact met vrienden, familie of buren. Onder de vijftigplussers groeit juist de groep die nooit meer een partner in huis wil. Maar er zijn wel verschillen in het sociale netwerk. Vooral gescheiden mensen zijn vaker sociaal geïsoleerd. Van de bevolking voelt 4 procent zichzelf sterk eenzaam. Vorige week sprak ik op het CBS-symposium ‘We wonen steeds vaker alleen, maar zijn we eenzaam?’ CBS-hoofddemograaf Jan Latten benadrukte dat als je alleen blijft in het leven, je iemand moet hebben met wie je je zorgen kunt delen en een verbintenis voelt. De mens blijft een sociaal wezen, óók als je alleen wonen plezierig vindt. Daarom speel ik met de gedachte om MAX meeting-points op te richten waar alleenwonende ouderen elkaar kunnen ontmoeten bij een kopje koffie en een luisterend oor vinden.

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, deelt iedere week zijn visie op actuele zaken met de lezers van MAX Magazine.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren