Alpe d’Huzes maakt mogelijk
“Ik kan al bijna geen opsomming meer maken van de mensen die we verloren aan kanker en wie er nu nog mee te maken hebben. Als ik dat zou doen, vergeet ik er zeker een paar.” Koen de Graaf (54 jaar) behoort ook tot de grote groep mensen die kanker heeft. Eén op de drie treft dit lot en 90 procent daarvan is ouder dan vijftig jaar.
Het is twee jaar geleden als Koen met klachten naar de huisarts gaat. Zijn zicht is sterk verminderd. Hij blijkt een oogmelanoom te hebben. Dat was een enorme schok en zijn eerste reactie is “Haal het oog er maar uit.” Koen krijgt bestralingen waarmee het melanoom onschadelijk wordt gemaakt. Hij is nog jong en staat volop in het leven, maar dit hakt er goed in. Koen: “Ik moet nu elke drie maanden gecontroleerd worden, dat is altijd weer spannend. Je hoopt te horen dat er geen uitzaaiingen zijn gevonden en tot nu toe is dat ook zo. Maar psychisch is het zwaar, je wordt er heel onzeker van. Uitzaaiingen betekent dat het afgelopen is. Op dit moment is het namelijk niet mogelijk om patiënten met uitzaaiingen van een oogmelanoom te genezen, in sommige gevallen kan wel het leven verlengd worden.”
En nu trainen!
Koen: “Toch is vijf jaar na de diagnose de helft van de patiënten overleden. De enige manier om dat aantal naar beneden te brengen is met onderzoek en daar is geld voor nodig. Daarom rijd ik mee tijdens de Alpe d’HuZes.” Op 6 en 7 juni vindt de dertiende editie van Alpe d’HuZes plaats, het jaarlijks fiets- en loopevenement voor KWF Kankerbestrijding. Onder het motto ‘Opgeven is geen optie’ fietsen,lopen of wandelen duizenden deelnemers de Alpe d’Huez tot zes keer aan toe op. Koen besluit mee te gaan doen op initiatief van zijn beste vriend Eelco Ouwehand. Eelco is iemand die hij al sinds zijn tienerjaren kent. Samen hebben ze al heel wat bergen beklommen en hobbels doorstaan. Als Koen ziek wordt, gaat Eelco regelmatig mee naar het ziekenhuis. Wat is er dan mooier ook deze berg samen te bedwingen, dus regelt Eelco deelname aan d’ Alpe d’HuZes.
Wilt u Koen sponsoren, kijk dan online op: deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/koendegraaf
In Nederland wordt bij zo’n 120 tot 150 mensen per jaar een oogmelanoom ontdekt, een tumor van de pigmentcellen in het oog. Vaak gebeurt dat bij een toevallige controle, want dertig procent van de patiënten heeft er (nog) geen last van. De gemiddelde leeftijd van mensen met een oogmelanoom is zestig jaar. Als het op tijd ontdekt wordt, is een oogmelanoom goed te behandelen. ‘Goed’ betekent zó nauwkeurig bestralen dat de tumor volledig verwijderd wordt en het oog behouden blijft. Bron: KWF
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren