Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Hortensia’s snoeien

Wie heeft geen hortensia’s in zijn tuin staan? Het is een dankbare heester, met vaak een mooie nabloei.

De bekendste is de bolhortensia, Hydrangea macrophylla. Een rijkbloeiende heester die vele maanden staat te bloeien. Hij bloeit op het overjarige hout, dus nooit in het voorjaar kort snoeien. Toch moet de heester verjongd worden en daarom is het verstandig in maart enkele van de oudste takken zo laag mogelijk weg te halen. In maart zitten er nog vele oude bloemen aan de struik, deze laat ik zitten tot ongeveer 10 april. Omdat hortensia’s altijd vroeg uitlopen, beschermen deze oude bloemen de bloemknoppen tegen late nachtvorst. Hydrangea paniculata bloeit op het eenjarige hout, dus in maart goed kort snoeien. Dit geldt ook voor Hydrangea paniculata op stam. Ook Hydrangea arborescens moet in maart kort gesnoeid worden. Hiertoe behoort ook de cultivar Annabelle, die als nadeel heeft, dat de takken door de zware bloemen omvallen. Om dit enigszins te voorkomen, adviseer ik een lichte of geen snoei te doen. De bloemen blijven dan kleiner en vallen dan minder gauw om. Hydrangea aspera Macrophylla, een prachtige heester, snoei ik ook minder in maart. Hydrangea quercifoliaSnowflake, de bekende eikenbladhortensia, hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dood en ziek hout wegsnoeien en takken die elkaar schuren.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren