Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Groen-TIP van Krijn: Goedkope erfafscheiding

Voor een heg worden vaak coniferen gebruikt, zoals Taxus en Thuja. Taxus baccata (zie de foto) is een sterke conifeer, kan goed in de schaduw groeien en is heel goed sterk terug te snoeien – dit kan niet met de meeste coniferen.

Maar de aanschaf van Taxus is erg prijzig en de harde besjes zijn giftig. Het loof is zeer giftig voor herkauwers, zoals de koe, dus nooit in de buurt van vee planten. Wilt u niet te veel voor een heg uitgeven, dan zijn er heel veel alternatieven.

Ik denk dan niet allereerst aan Liguster, waarmee vele nieuwbouwwijken in de vorige eeuw zijn volgeplant. Erg mooi is de beuk te gebruiken als haag, een sterke plant en hij houdt in de winter tot in maart zijn blad vast. Een keer per jaar snoeien is meestal genoeg. Acer campestre (veldesdoorn) is ook prima te gebruiken als heg, hij kleurt prachtig in het najaar, maar verliest wel zijn blad in de winter.

Het is ook leuk een gemengde haag te planten, bijvoorbeeld Crataegus (meidoorn), Viburnum opulus (Sneeuwbal), Sambucus nigrum (vlier) en Carpinus betulus (haagbeuk). Van al deze soorten plant je er vier op een meter, maar wel de grond goed losmaken en compost of aarde in het plantgat verwerken. Bij aanhoudende droogte vooral in het voorjaar een keer per week water geven.

Gebruik bladverliezende soorten in een landelijke omgeving, coniferen passen beter in de bebouwde kom.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren