Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Mens erger je niet XL

Eén middag in de week organiseert Marian van Meurs een spelletjesmiddag voor bewoners van een zorginstelling in Haarlem. Gezelschapsspellen in een groot formaat uitvoering zouden het spelplezier voor de ouderen een stuk verhogen.

Dertig jaar woonde Marian van Meurs (61) op een prachtig hofje in Haarlem. Door geluidsoverlast ’s nachts lukt het haar niet om te slapen en moet ze haar dag- en nachtritme omdraaien. Dat is op den duur niet meer vol te houden. Marian praat er liever niet over, maar het heeft grote impact op haar leven. Zo erg zelfs dat ze genoodzaakt is haar huis te verlaten.

Compleet nieuw bestaan
Herhaaldelijk klopte Marian aan bij de gemeente en politie, maar helaas zonder resultaat. Haar vriendin Ellie Beumer woont al jaren in seniorenappartement de Roos, waar zorg en dagbesteding wordt geleverd door Zorggroep Reinalda. Zij tipte Marian toen er een plekje vrijkwam binnen dezelfde instelling. Het zijn appartementen voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen. Ze kunnen gebruikmaken van de faciliteiten die de instelling biedt. Marian: “Ik woon hier nu een jaar en het is hier fantastisch! Ik heb een nieuw bestaan opgebouwd en ik voel me geweldig.”

Mens erger je niet XL
In de Roos is een appartement ingericht voor dagbesteding. Daar organiseert Marian iedere dinsdag een spelletjesmiddag en verzorgt ze de koffie en de thee. Zo’n acht tot tien bewoners doen aan deze middagen mee, die – naast gezellig met elkaar een spelletje spelen of een kaartje leggen – heel belangrijk zijn om in contact te komen en te blijven met de andere bewoners uit het huis. Marian: “Het is enorm gezellig, alleen zijn de spelletjes een beetje klein. Neem ons favoriete spel Rummikub. Daarbij moet je stenen op een plankje zetten, maar omdat het zo klein is, lukt dat niet. Dat vermindert voor de ouderen het plezier in spelen enorm. Een groot formaat Rummikub zal het spelplezier zeker bevorderen.” Marian besluit MAX Maakt Mogelijk te schrijven. “De bewoners moeten het nu doen met standaard spellen. Er is geen budget voor dit soort zaken, kunnen jullie misschien iets voor deze ouderen betekenen?”

Drie op een rij
Het is dinsdagmiddag 15.30 uur, als verslaggever Boris met de spellen onder zijn arm de Roos binnenkomt. De spelletjesmiddag is in volle gang en Marian doet fanatiek mee. Op de vraag wie MAX Maakt Mogelijk geschreven heeft, kijkt Marian verwachtingsvol op. “Ik heb geschreven!” Enthousiast worden de spellen ontvangen en uitgepakt. Niet alleen Rummikub en Mens erger je niet zijn XL, maar ook domino zit erbij in groot formaat. Natuurlijk wordt het cadeau met blijdschap ontvangen.

Benieuwd naar de reactie van Marian? Kijk dan op www.facebook.com/maxmaaktmogelijk

MAX Maakt Mogelijk helpt kwetsbare ouderen overleven in binnen- en buitenland en vervult bijzondere wensen. Ook een wens? Mail naar info@maxmaaktmogelijk.nl, stuur uw brief naar MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum of kijk op www.maxmaaktmogelijk.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren