Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

In de kelders van het Zonnelied

Het is begin maart als Jan Slagter een vaste bezoeker van de dagbehandeling in het Zonnelied komt opzoeken. Als Jan binnenkomt, zit iedereen genoeglijk achter een kopje koffie. “Geef mij ook maar een bakkie”,
roept Jan als hij aanschuift. Het is koffietijd op de dagbehandeling en dus tijd om even bij te praten of gewoon rustig te zitten.

Niks tegen de zin in doen
De dagbehandeling het Zonnelied is bestemd voor iedereen die revalidatie nodig heeft. Er worden ook verschillende activiteiten georganiseerd, afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de cliënten. Cliëntencontactpersoon Pieter Bruijgom: “Alle activiteiten zijn mogelijk, mits het uitvoerbaar is. Over het algemeen zijn de activiteiten een middel om een doel te behalen. Maar waarom iets tegen je zin doen, als er ook activiteiten te bedenken zijn die je leuk vindt.” En dus worden er champignons gekweekt! Verschillende cliënten gaven namelijk aan dat ze het wel leuk zouden vinden om dat te doen. Ammerzoden ligt tenslotte midden in een champignongebied.

Prachtig initiatief
Na wat rondbellen door cliëntencontactpersoon Marijke Stegeman vinden ze een sponsor, Jarno Goesten Champignons in Ammerzoden, die bereid is wekelijks de geprepareerde bakken met mest te leveren. Jarno: “Ik vind dit een leuk initiatief en een zinvolle dagbesteding. Ik wil hier heel graag mijn medewerking aan verlenen. We doen dit nu al zo’n twee jaar en we gaan door tot het Zonnelied zegt dat ze de bakken niet meer nodig hebben.” Marijke: “Een belangrijk doel van deze activiteit is het reactiveren van de cliënten. Ze moeten verschillende handelingen uitvoeren waarmee de grove motoriek wordt gestimuleerd. En bij het verzorgen van de champignons coachen ze elkaar, dit werkt enorm stimulerend.” Pieter: ”We streven ernaar dat wat wordt aangeboden, therapeutisch verantwoord is. Van tevoren bespreken we, samen met de cliënt, de doelen en we maken het mogelijk dat ze hun doel ook bereiken.”

Oogsten maar!
De verzorging van de champignons wordt door de cliënten gedaan. Ze worden in de kelder gekweekt en regelmatig moet een van hen naar beneden om de bakken met champignons water te geven. Wim Avendonk: “Het is zo fijn dat ik dit kan doen en dat de champignons dus worden ingezet als therapeutisch middel.” En dan natuurlijk het oogsten! Als de champignons volgroeid zijn, kunnen ze afgesneden en verkocht worden. De cliënten hebben eerste keus. Daarna moeten de bakken schoongemaakt en wordt de oude mest weggegooid. Een hoop handelingen die door de verschillende cliënten met enorm veel plezier worden gedaan.

Zorgcentrum het Zonnelied in Ammerzoden blijkt over een inventief en creatief team te beschikken. Zo heeft iedere kamer bijvoorbeeld zijn eigen ouderwetse houten voordeur en weet het team met weinig financiële middelen tot bijzondere activiteiten te komen.

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland én vervult bijzondere wensen. Heeft u ook een wens voor een dierbare of voor een instelling? Laat het weten! MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.maxmaaktmogelijk.nl.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren