Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De zingende walnoten

Wat de mannen kunnen, kunnen wij ook, moeten de vrouwen uit Nuenen gedacht hebben. Nadat een aantal mannen uit Nuenen en omgeving een shantykoor hadden opgericht, besloten de achterblijvende vrouwen hun eigen vrouwenkoor te beginnen.

Bij de oprichting van het koor in 1998 bedachten de dames de naam ‘De Walnoten’; muzieknoten op de wal, gezongen door de vrouwen die achterblijven als de mannen op zee zijn. “Natuurlijk is het allemaal een act”, aldus Margaret Pronk, secretaris van het koor en inmiddels het oudste lid. “Nuenen aan zee is een leuke fantasie, het ligt niet aan zee en het is ook geen vissersdorp, maar overal vind je mensen die van de zee of van varen houden. En – belangrijk – erover willen zingen.”

Het lied van de zee
Op dit moment bestaat het koor uit 27 zangeressen. Ze worden begeleid door twee accordeonisten en het geheel staat onder leiding van dirigente Yvonne Bouvrie. De dames zingen in kleding geïnspireerd op de kleding van de vissersvrouwen uit het toneelstuk ‘Op hoop van zegen’ van Herman Heijermans. Inmiddels is het kostuum een vrije interpretatie geworden, met wat meer kleur. Zo’n tien keer per jaar brengt het vissersvrouwenkoor ‘het lied van de zee’ ten gehore. Ze zingen op festivals, in zorginstellingen, bij vrouwenverenigingen en bij de Zonnebloem, maar ook op familiefeesten zijn ze te vinden. Te krappe budgetten voor amusement zijn aan de orde van de dag bij zorginstellingen. En de ouderen entree laten betalen ligt ook niet altijd binnen de mogelijkheden. De onkosten om een optreden mogelijk te maken bedragen 195 euro, wat niet voor iedere zorginstelling haalbaar is. De dames van het koor besluiten MAX Maakt Mogelijk te vragen een optreden te sponsoren, zodat ze in een zorginstelling kunnen optreden. En natuurlijk werken wij hier graag aan mee.

Ameide op z’n kop
Het optreden vindt plaats in Woonzorgcentrum Ameide in Helmond. Het koor zingt uit volle borst en met veel plezier. Bij de bekende liedjes zoals ‘Het schipperskwartier’, zingt iedereen mee. Een dansje van een van de zangeressen zorgt voor enorm veel hilariteit. Sommige ouderen hebben echt moeite om stil te blijven zitten tijdens dit enthousiaste optreden. Maar als het koor het lied ‘Bora Bora’ ten gehore brengt, waarbij de sopranen een echo geven, is het muisstil. Dit lied bezorgt menigeen kippenvel.
Dat iedereen het een mooie avond vond en dat de bewoners genoten hebben van de zeemansliedjes, is overduidelijk. Margaret: “Iedereen was enthousiast, het plezier straalde van de gezichten af. Het was zo fijn dat er een optreden was georganiseerd dat door iedereen kon worden bezocht, dankzij de sponsoring door MAX Maakt Mogelijk.”

MAX Maakt Mogelijk zet zich in voor ouderen in binnen- en buitenland én vervult bijzondere wensen. Heeft u ook een wens voor een dierbare of voor een instelling? Laat het weten! MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.maxmaaktmogelijk.nl.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren