Abonnementen service: 035 - 2019505

Een twee drie vier vijf-en-zeventig Tiiiiiiiineke!

In een serie van drie portretten vraagt MAX Magazine radiomakers van toen en nu naar wat zij zo fijn vinden van hun vak, hun favoriete muziek en de platen waar ze een hekel aan hebben. Op 27 april, Koningsdag, wordt Tineke de Nooij 75 jaar jong. De koningin van de Nederlandse radio viert dat in stijl: haar NPO Radio 5 programma ‘TinekeShow’ zal die dag tussen 12 en 2 uur vanuit Paleis Soestdijk uitgezonden worden.

Waar geniet je het meest van als diskjockey?
“Op de eerste plaats de muziek. Al in de auto op weg naar het radiostation kan ik me enorm verheugen op bepaalde songs die ik ga draaien. Maar ik geniet ook van de interactie met de luisteraars. Als iemand belt met een verhaal over een bepaalde plaat, kan dat een geweldig gesprek worden. Muziek is immers emotie, het maakt veel los bij onze luisteraars. Ik vind het ook heel fijn dat ik geen presentator, maar een echte diskjockey ben. Ik bepaal zelf met de muzieksamensteller wat er gedraaid wordt en ik lees niks voor, want ik werk zonder vooraf geschreven teksten. Er is nu een hele generatie, ook op tv, die is opgegroeid met de autocue. Bij mij is het een kwestie van ellebogen op de tafel en kom maar op.”

Welke plaat zou elke MAX Magazine-lezer eens moeten beluisteren?
De grap is dat de MAX Magazine-lezers en de luisteraars naar de radioprogramma’s van MAX alle goeie muziek natuurlijk al kennen. Ik hou zelf heel erg van mooie samenzang. Daarom ben ik dol op Crosby, Stills & Nash, met liedjes als ‘Helplessly Hoping’ en ‘Marrakesh Express’. En de Nederlandse band The LSB Experience, drie jongens die muziek zingen van artiesten als Jackson Browne en James Taylor. Maar ik kan ook intens genieten van Meat Loaf, en Pink Floyd met ‘Dark Side Of The Moon’ en ‘Atom Heart Mother’. Of The Amazing Stroopwafels, die hebben een gitarist van wereldklasse. Ik ben in de jaren zestig begonnen, maar mijn smaak gaat toch uit naar de muziek van de jaren zeventig.

En welke plaat zou je nóóit meer willen draaien?

Ik heb de pest aan The Spotnicks en The Tornadoes, van die gitaar-ram-bandjes. ‘Twisting The Night Away’ van Chubby Checker is ook zo’n liedje waar ik gek van wordt. En ik hou ook niet van de categorie kinderliedjes, zoals ‘Hé, Niet Zoenen Op Het Zebrapad’ van Willeke Alberti of ‘It’s My Party And I Cry If I Want To’ van Lesley Gore. Dat is van die vrijblijvende muziek waar ik niets mee heb.”

Tineke maakte o.a. op Radio Veronica ‘Koffietijd met Tineke’ (vanaf 1962) en het LP-programma ‘Tineke’, op Radio 3 de ‘Nationale Hitparade’ (1974 en 1975), op Radio 192 ‘Koffietijd’ (2001) en nu op NPO Radio 5, dagelijks tussen 12 en 2 uur, ‘TinekeShow’ (vanaf 2010). Ook maakte zij het het eerste middagtelevisieprogramma van Nederland: ‘Tineke’ (1982-1989).

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren