Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Groen tip van Krijn

APPELBOMEN
Allereerst wil ik iedereen een voorspoedig 2014 wensen. Hopelijk een bloemrijk jaar met een warmere lente dan 2013!

De maand januari is bij uitstek geschikt om onze fruitbomen te snoeien en we beginnen bij de appelbomen. Voor het snoeien moet u een goede snoeischaar hebben en een boomzaagje voor de dikkere takken. Het gereedschap moet wel scherp zijn. We onderscheiden laagstam, halfstam en hoogstam vruchtbomen. Persoonlijk vind ik een hoogstam in de particuliere tuin het beste, omdat er daaronder nog vaste planten en lage heesters kunnen groeien. De vorm van een hoogstam is ook vaak mooier.

Het snoeien van hoogstam bomen is echt vakwerk. Toch vind ik dat iedere boombezitter zelf een hoogstam kan snoeien. Ik geef u wat tips voor de appelbomen. Opschot vanuit de grond moet altijd weggehaald worden net als de zijscheuten die ontstaan op de stam zelf tot aan de kroonhoogte. Veel appelbomen maken waterloten, deze groeien meestal in de top van de boom loodrecht omhoog. Deze moeten verwijderd worden (zo kort mogelijk afsnoeien).
In het volgende nummer kom ik nog even terug op de appelbomen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren