Van gemeenschappelijk wonen tot ‘meergeneratiewonen’ en van het Thuishuis tot het Knarrenhof: langzaam rijzen er nieuwe woonvormen en -initiatieven voor ouderen uit de grond. Wat is wat precies?

Gemeenschappelijk wonen

Bij Gemeenschappelijk wonen kiest u er bewust voor om met bepaalde mensen te gaan (samen)wonen. U heeft ieder een eigen woning en deelt gemeen- schappelijke ruimtes zoals een tuin of een ontmoetingsruimte. U kunt zich ook aanmelden bij een bestaande woongroep.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

U kunt ook zelf bouwen zoals bij Collectief particulier opdrachtgeverschap. In dat geval koopt u samen met anderen een stuk grond waarop u zelf huizen bouwt. Steeds meer gemeentes wijzen daarvoor locaties aan. Meer informatie vindt u bij de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO) op de website lvgo.nl. Houd er rekening mee dat het vinden van een geschikte locatie en het rondkrijgen van de financiering minimaal vijf jaar duurt.

Gestippeld wonen en harmonicawonen

U kunt met de leden van de ‘woongroep’ ook verspreid wonen over een wooncomplex (gestippeld wonen) of ruimtelijk geclusterd in een complex (harmonicawonen).

Meergeneratiewonen

Bij meergeneratiewonen heeft u een zelfstandige woonruimte, maar deelt u ruimtes met mensen van verschillende generaties met wie u gezamenlijke activiteiten onderneemt.

Erfdelen

Bij erfdelen wordt zoals de naam al doet vermoeden een erf van een (voormalige) agrarische boerderij gedeeld met meerdere huishoudens. Samen vormen ze een kleine woongemeenschap en delen ze bepaalde voorzieningen. Lees meer op erfdelen.nl of kijkjebijdebuuren.nl.

Op het erf van familie

Oponserf.nl biedt duurzame tijdelijke woningen op het erf van familieleden. Uniek is dat u de woningen niet hoeft te kopen. Hierover binnenkort een groter verhaal in MAX Magazine.

Ecodorp

Een ecodorp is een gemeenschap met als doel zowel sociaal, economisch als ecologisch duurzaam te zijn. De omvang ligt gemiddeld tussen de vijftig en honderdvijftig personen. Zie ecodorpboekel.nl.

Thuishuis woonvorm

Thuishuis.

Thuishuis

Thuishuis is daarentegen een kleinschalige woonvoorziening voor alleenstaande ouderen, die niet alleen willen wonen of dreigen te vereenzamen. Als bewoner heeft u een eigen privéruimte en deelt u de keuken met anderen. U wordt door vrijwilligers geholpen. Meer informatie: thuishuis.org.

Het Knarrenhof

Het Knarrenhof is een landelijk concept, waarbij er een combinatie wordt gemaakt van de hofjes van vroeger en de gemakken van nu. Het is de bedoeling om veilig te wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Zie: knarrenhof.nl.

Stichting Solink

Stichting Solink brengt alleenstaande 50-plussers die een leegstaande kamer beschikbaar hebben in contact met studenten die het leuk vinden om met ouderen om te gaan. Meer informatie op solink.nl.

Voorzorgcirkels

Voorzorgcirkels.

Voorzorgcirkels

Voorzorgcirkels zijn netwerken van ongeveer tien tot vijftien ouderen – of adressen – in een buurt, die elkaar op verschillende manieren ondersteunen. Meer informatie op nlzve.nl.

Bent u nieuwsgierig of gemeenschappelijk wonen iets voor u is? Doe gratis de test op de website van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO).

Tekst: Marie van der Heijden.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

Enthousiast over
MAX Magazine?

MAXMagazineshop.nl

Smartwatch met Bloeddruk- en Hartslagmeter, Lezersprijs € 39,95