Doorwerken of toch stoppen na je 67ste? Voor sommigen is het pensioen een verlossing, voor anderen een leegte. Feit is dat we steeds vaker blijven doorwerken. Maar hoe ga je verstandig om met deze nieuwe levensfase? Onder andere Harry Mens geeft een inkijkje in zijn keuze, terwijl hoogleraar Richard Ridderinkhof duiding geeft: over trapsgewijs pensioen, de kracht van ervaring en het gevaar van nietsdoen.

Nooit een optie

Voor Harry Mens (78), die wekelijks het tv-programma ‘Business Class’ maakt met zijn team, is met pensioen gaan simpelweg nooit een optie geweest. “Ik ben natuurlijk eigen baas”, zegt hij. “Dan ga je gewoon door. Elke dag is er weer iets te doen.” Zijn ritme is onveranderd: vroeg op, ontbijten, de kranten lezen, werken aan vastgoedprojecten en zijn televisieprogramma. “Ik ben altijd bezig en dat wil ik ook blijven.”

In het leven blijven staan

Voor Mens betekent werken niet alleen een inkomen, maar ook een manier om midden in het leven te blijven staan. “Ik zie mensen om me heen die stoppen en dan niets meer doen. Sommigen knappen daar echt niet van op. Dan word je snel oud. Als je niks meer bijdraagt, als je alleen nog maar op de bank zit, dan verdwijnt je drive.” Hij beseft wel dat fysieke arbeid op latere leeftijd niet voor iedereen realistisch is. “Als je bij wijze van spreken zware dozen moet tillen in een magazijn, dan snap ik dat het op een gegeven moment klaar is. Maar mentaal? Dan kan je nog prima langer door, zeker als je goed voor jezelf zorgt. Geen alcohol, goed slapen, 10.000 stappen per dag.

Waardevolle ervaring

Volgens professor Richard Ridderinkhof, die onderzoek doet naar seniorisme aan de Universiteit van Amsterdam, is het zonde dat ouderen vaak worden uitgesloten van werk of maatschappelijke taken. “Ze brengen waardevolle ervaring en expertise mee”, zegt hij. “Een rijper beoordelingsvermogen, meer empathie, rust in complexe situaties.” In zijn ogen zouden we het pensioen veel minder als eindpunt moeten zien en veel meer als overgang naar een andere vorm van maatschappelijke deelname. “Oudere werknemers hoeven het werk niet te verlaten, ze kunnen het werk ook verrijken. Denk aan mentorrollen, buddy-systemen of deeltijdwerk met inhoudelijke verantwoordelijkheid. En de maatschappij krijgt er wat voor terug: opgebouwde netwerken, kennis en overzicht.”

Benieuwd naar het hele artikel? Dat leest u in MAX Magazine 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bas Hakker

Enthousiast over
MAX Magazine?

Cover Max Magazine editie 21 en Jan Slachter
MAXMagazineshop.nl

Elektrische Raamwisser en Sprayfles, Lezersprijs € 39,95