Een MAX Magazine-lezer stuurde een vraag in over het teveel betalen bij een variabel energiecontract. Financieel journalist Jaap Roelants geeft antwoord. “Ik heb enkele jaren een variabel energiecontract gehad. Nu blijkt dat ik mogelijk te veel betaald heb. Heeft het zin je op te geven bij het Meldpunt van de Consumentenbond? Of  is dat weer zo’n consumentenclaim waar je later nooit meer wat over hoort.”

Deze actie van de Consumentenbond komt voort uit een gerechtelijke uitspraak over de handelswijze van energiebedrijf Vattenfall en ziet er serieus uit. Het gaat erom dat energieleveranciers de  tarieven van hun variabele contracten maar twee keer per jaar mogen aanpassen. Zeker in de tijd dat de tarieven als een raket omhoog gingen, deden ze dat vaker. De rechtbank in Amsterdam heeft daar eerder een streep door gezet; onlangs bevestigde het Gerechtshof dit vonnis in hoger beroep.

Onrechtmatige prijsstijgingen

Volgens de Consumentenbond heeft nu iedereen die de afgelopen vijf jaar een periode een variabel contract had, mogelijk met onrechtmatige prijsstijgingen te maken gehad. Dat komt omdat alle energiebedrijven ongeveer dezelfde algemene voorwaarden hanteren.

Maar het is best moeilijk precies na te gaan wanneer u tariefsverhogingen hebt gehad en hoe hoog die waren. Voorlopig is het goed als u weet wanneer u een variabel contract hebt gehad en bij welke maatschappij dat is geweest. Mogelijk waren het er meerdere. Ook dan kunt u zich melden.

U kunt zich via de website van de Consumentenbond aanmelden.

Vast of variabel

In de praktijk is het zo dat veel mensen een vast energiecontract kiezen. Maar als dat afloopt en u doet niks, wordt het vanzelf een variabel contract. Dat kan een bewust keuze zijn, omdat u denkt dat de tarieven zullen dalen. Maar het afsluiten van een vast contract is de afgelopen vijf jaar vaak heel duur geweest, omdat de gas- en stroomprijs zo snel stegen. Een bepaalde periode was het niet eens meer mogelijk of zeer onvoordelig, om een vast contract af te sluiten. Een variabel contract was dan de enige mogelijkheid.

De Consumentenbond  stapt niet direct naar de rechter, maar gaat eerst de klachten inventariseren. Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond: ,,We willen er samen met de energiebedrijven uitkomen, zodat de gedupeerden snel gecompenseerd kunnen worden.  Als dat niet lukt overwegen we een stap naar de rechter.”

Banken

De zaak is wellicht het beste te vergelijken met die van de banken die na 2000, de dalende rente op de geldmarkt, niet doorgaven aan hun klanten met variabele leningen. De banken zijn ook op hun vingers getikt en moesten hun klanten soms duizenden euro’s terugbetalen. Dat is inmiddels gebeurd.

Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.

Over de auteur(s)

Jaap Roelants

Auteur

Jaap Roelants schrijft over Geld en Recht. Eerst voor het Algemeen Dagblad en Financieele Dagblad, de afgelopen jaren voor MAX Magazine. Daarin heeft hij onder meer een vragenrubriek, waarin hij lezers antwoord geeft op hun vragen over zaken als belasting, pensioen of erven.

Enthousiast over
MAX Magazine?

Cover Max Magazine editie 17 en Jan Slachter
MAXMagazineshop.nl

Verstelbare Puzzelplaat tot 1500 Stukjes, Lezersprijs € 79,95