Het opendraaien van een pot appelmoes of een medicijnpotje met een druk-draaideksel doet vaak al pijn. Door de grond gaan mensen eveneens bij het knippen van een stukje stof of pogingen om de haag in de tuin te snoeien.
Zo’n twee miljoen Nederlanders met vormen van reuma voelen dagelijks het gevolg van dit ontstekingsproces in de gewrichten van hun handen, heupen en voeten – en niet te vergeten: hun spieren en pezen. Want ook een stukje lopen, bijvoorbeeld het maken van het veel geprezen ‘ommetje’, is vaak al bijna niet meer te doen door de pijn die chronisch en dikwijls progressief is. De ziekte belemmert in alle denkbare opzichten het dagelijks leven van zeer velen.
ReumaNederland (ooit ‘Het Reumafonds’) heeft voor de komende vijf jaar flinke geldbedragen uitgetrokken om mogelijk te maken dat vormen van de ziekte in een veel vroeger stadium kunnen worden ontdekt. Immers: “Hoe langer de ziekte de kans krijgt ongemerkt in het lichaam zijn gang te gaan, des te meer schade er wordt aangericht”, stelt de stichting.
Beginnende reuma aanpakken
Aan het realiseren van vroege diagnostiek én -behandeling wordt intensief gewerkt. Onder meer door samenwerkende artsen en onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC in Rotterdam. Deze groep wetenschappers wil dat mensen met beginnende Reumatoïde artritis (RA) nooit in het stadium van toenemende invaliditeit door pijn terecht komen. Samen met internationale collega’s ontwikkelen zij, naar verluidt, een methode om behandeleffecten te meten in de vroegste fase van de ziekte. De Leids-Rotterdamse groep heeft hiertoe een subsidie van ruim 300.000 euro ontvangen van ReumaNederland. Reumatoïde artritis telt nu al ruim een kwart miljoen patiënten.
Lees ook: Nieuwe techniek geeft hoop bij beheersen ziekte van Parkinson
Systemische sclerose
Bovendien steunt het fonds onderzoek naar ‘systemische sclerose’, ook wel sclerodermie genoemd. Deze ernstige auto-immuunziekte veroorzaakt ontstekingen en verharding van het bindweefsel. Bindweefsel zit door ons hele lichaam en houdt de cellen van de huid, gewrichten, spieren en organen bij elkaar. Bij systemische sclerose ontstaan littekens en schade aan kleine bloedvaten, wat kan leiden tot blijvende problemen in de huid en organen.
Artrose-offensief
Reuma Nederland zet eveneens fors in op onderzoek naar artrose, met op dit moment ruim anderhalf miljoen patiënten. Het fonds is voluit bezig met een artrose-offensief. “We willen hiermee bereiken dat er een behandeling komt die de ziekte remt. En ook dat de huidige zorg voor mensen met artrose beter wordt”. Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten beschadigd, wordt het gaandeweg brokkeliger en dunner. Wanneer het kraakbeen door blessures en zware of langdurige belasting slijt, herstelt het maar moeizaam. Dit zorgt ervoor dat de botten, die bij het gewricht samenkomen, met elkaar in contact komen. Bot op bot is buitengewoon pijnlijk. Ook zwelling en stijfheid horen bij artrose.
Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.