Het Diabetes Fonds vraagt de komende weken extra aandacht voor het ‘stille’ voorstadium van de razendsnel toenemende volksziekte diabetes type 2, met nu al 1,1 miljoen daadwerkelijke patiënten en naar schatting 1,4 miljoen mensen met ‘pre-diabetes’.
Hoogst verbaasd was Leo Kind (foto) uit Edam, nu 75 jaar, dat de huisarts plotseling de diagnose diabetes type 2 stelde. “Mijn oma en mijn moeder hadden suikerziekte, mijn opa ook. Erfelijkheid dus. Toch had ik totaal niet verwacht dat ik nu zelf aan de beurt zou zijn.” De voormalige organisatieadviseur, een pragmatisch man, was nu toch wat uit het veld geslagen. “Ik wist niet wat ik hoorde, kon het bijna niet geloven.” En eigenlijk wilde Leo Kind dat ook niet. Diabetes…?! Voor iets totaal onschuldigs was hij naar zijn huisdokter gestapt. Symptomen die hem op de mogelijkheid van diabetes hadden kunnen wijzen, waren er niet. “Dat is ook het verraderlijke van diabetes”, zegt hij. “De ziekte sluipt je lichaam in zonder dat je het doorhebt.”
Gevarenzone
Zoals diabetes volledig onaangekondigd en symptoomloos bij Leo Kind opdook, zo gaat het bij velen. Op dit moment leven, aldus het Diabetes Fonds, vele honderdduizenden mensen in Nederland met een hoog risico op het daadwerkelijk krijgen van diabetes type 2. Ze verkeren in de gevarenzone, die ‘pre-diabetes’ wordt genoemd. Diabetes type 2 dreigt zelfs voor één op de drie deelnemers (circa 90.000 mensen) aan de risicotest die het Diabetes Fonds afgelopen maanden hield. Ruim 278.000 mensen vulden de test in. Deze ben ik me gaan verdiepen in mogelijkheden om medicijnvrij te blijven. Dat kón hoorde ik, en ik kwam uit bij het leefstijlprogramma onverwacht hoge cijfers zorgden voor een schrikreactie bij het fonds. “Bang dat dit het topje van de ijsberg is”, zegt directeur Diena Halbertsma bezorgd.
Verbaasd over diagnose
Huisarts Iris de Vries (foto): “Veel mensen denken dat ze geen risico lopen op diabetes type 2, omdat ze of nog jong zijn of geen klachten hebben. Ik maak zo vaak mee in mijn praktijk dat mensen verbaasd zijn over hun diagnose. De klachten kunnen vaag zijn en je merkt meestal niet dat je pre- diabetes of zelfs al diabetes type 2 hebt. Iedereen, jong en oud, kan diabetes type 2 ontwikkelen. Het goede nieuws is: als je er op tijd bij bent, kan je het tij vaak nog keren of erger voorkomen. Namelijk met leefstijlverbetering.”
Omkeerprogramma
Leo Kind had geen zin om aan de medicatie te gaan, zoals de huisarts hem na de diagnose voorstelde. “Alsjeblieft geen pillen voor iets waarvan ik twee minuten eerder nog geen weet had. Daarom ‘Keer Diabetes2 Om’.” Een halfjaar leefde Leo Kind strikt volgens de regels van dit omkeerprogramma en bleef door gezond eten en meer bewegen enige jaren medicijnloos. Inmiddels is dat helaas niet meer zo. Maar vijf jaar lang wist hij voor diabetesmedicatie weg te blijven bij de apotheek.
Symptomen en gevolgen van diabetes type 2
Diabetes type 2 kan symtoomloos voorkomen, maar let op bij:
- Veel dorst en last hebben van een droge mond
- Veel plassen
- Veel moe zijn
- Last van ogen, zoals wazig zien
- Afvallen
- Slecht genezende wondjes
- Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
Zonder behandeling blijven er te veel suikers in het bloed zitten, dit zorgt op de lange termijn voor beschadigingen aan ogen, hart, nieren en voeten.
Meer informatie over diabetes type 2 en het omkeerprogramma op keerdiabetesom.nl.
Auteur: René Steenhorst
Dit en meer leest u in MAX Magazine 3. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.