Een MAX Magazine-lezer stuurde een vraag in over de Staatsloterij. Financieel journalist Jaap Roelants geeft antwoord. “Ik speel samen met mijn zoon mee met de Staatsloterij, alles staat op zijn naam. Stel dat wij een prijs winnen, hoe gaat dat dan met de uitkering die hij aan mij doet? Mag hij dat dan belastingvrij schenken aan mij. Ik weet het, de kans om te winnen is klein. Waarom knipt de Staatsloterij die ene grote prijs niet op in veel meer kleinere prijzen?”
Geen kansspelbelasting
Dat zijn eigenlijk twee vragen. Als uw zoon een groot bedrag wint de Staatsloterij, dan krijgt hij dat bedrag op z’n rekening. Er wordt geen inkomstenbelasting ingehouden, en ook geen kansspelbelasting van 34,2% procent, zoals bij andere loterijen. De kansspelbelasting is overigens dit jaar net verhoogd.
Schenkbelasting
Maar de Staatsloterij weet niet beter dan dat uw zoon de speler is. Hij krijgt het geld. Als hij het wil verdelen met z’n vader, moet hij er schenkbelasting over betalen. Dat is een behoorlijk bedrag. Stel dat hij een ton wint, dan is de schenkbelasting over uw deel meer dan 14.000 euro. De kans om dat bedrag te winnen is overigens niet heel groot: 1 op 400.000.
‘Groter dromen’
De vraag waarom de Staatsloterij vast houdt aan een hele grote prijs van vele tientallen miljoenen en niet gaat voor pakweg 400 prijzen van een ton, wordt heel vaak gesteld. Het officiële antwoord van de Staatsloterij is dat een prijs van 20 of 40 miljoen de spelers de gelegenheid geeft om groter te dromen. Maar het echte antwoord is de publiciteit. Een waanzinnig hoge prijs zorgt voor veel ophef en je kunt er gemakkelijk reclame mee maken. De Staatsloterij zegt het keurig: “We zijn continu op zoek naar de juiste balans tussen vele kleinere prijzen en een aantal hele hoge ‘droomprijzen’.” Hoeveel van uw kennissen hebben rond de jaarwisseling overigens een prijs van 5 euro gewonnen….
Auteur: Jaap Roelants
Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.