Financieel journalist Jaap Roelants behandelt iedere week vragen van MAX-lezers. Met deze week: ‘Moet ik betalen voor iets wat ik per ongeluk kapot maak op een markt of in een winkel?’

 

Ik kreeg de volgende vraag binnen. ‘Op een curiosamarkt heb ik een oud schaaltje omgestoten, dat op een kraam stond. De kraamhoudster werd boos en eiste dat ik het betaalde. Ik heb geweigerd, omdat ik maar een kleine beurs heb. Maar ik voel me er toch niet lekker bij. Was ik fatsoenshalve verplicht het schaaltje te kopen?’

Verzekerd?

Nog niet zo heel lang geleden stootte ik zelf in een winkel het eerste van een hele rij gekleurde flesjes om. Het leek wel op een speciale aflevering van het Domino-Day, het vroegere tv-programma, waarin dominosteentjes dagenlang omvielen. Toen ik bij de kassa stond, leek het in de verte nog te rinkelen….Daar krijg je het warm van. Je krijgt het gevoel dat iedereen je naar je kijkt. Ik hoefde er niets voor te betalen.

Iedereen is in principe verantwoordelijk voor z’n eigen schade, maar de praktijk is toch anders. Bijna alle winkels zijn voor deze ongelukjes verzekerd. Zelfs als je per ongeluk een televisie laat vallen, kom je meestal met de schrik vrij. In het geval dat je als klant toch moet betalen, kan de eigen aansprakelijkheidsverzekering nog uitkomst bieden. Je moet dan wel vragen naar een officiële rekening. Die kun je indienen bij je verzekeringsmaatschappij.

Curiosamarkten

Ongelukjes op de curiosamarkten liggen natuurlijk een beetje anders. Daar gaat het er meestal niet zo professioneel aan toe, de curiosa van de kraamhouders is meestal niet verzekerd. U had het schaaltje kunnen kopen en de kosten bij uw WA-verzekeraar kunnen declareren. Maar het is maar de vraag of de kraamvrouw u daarvoor ook een rekening had willen geven.

Maar uw gevoel bedriegt u niet: fatsoen speelt ook een grote rol in zo’n situatie. Veel mensen zouden het passend vinden om de verkoper tegemoet te komen, zeker als het artikel waardevol is. Dit hoeft niet per se de volledige waarde te zijn; soms is een compromis of een aanbod om te helpen al genoeg om de situatie op te lossen. U heeft een kleine beurs, maar de kraamvrouw misschien ook wel…

Tips

Tips als je zoiets ‘pijnlijks’ overkomt: blijf vooral kalm en beleefd. Ongelukjes gebeuren, en het helpt om rustig te blijven en beleefd te overleggen met de verkoper. Dit kan veel onnodige spanning wegnemen. Bied direct je excuses aan als je schuldig bent. Dit laat zien dat je verantwoordelijk bent en bereid bent om mee te denken over een oplossing. Vraag de verkoper hoeveel het item waard was en bied aan om de schade gedeeltelijk of volledig te vergoeden, afhankelijk van de waarde en jouw mogelijkheden. Veel verkopers zullen een redelijke oplossing waarderen.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Over de auteur(s)

Jaap Roelants

Auteur

Jaap Roelants schrijft over Geld en Recht. Eerst voor het Algemeen Dagblad en Financieele Dagblad, de afgelopen jaren voor MAX Magazine. Daarin heeft hij onder meer een vragenrubriek, waarin hij lezers antwoord geeft op hun vragen over zaken als belasting, pensioen of erven.

Enthousiast over
MAX Magazine?

Cover Max Magazine editie 19 en Jan Slachter
MAXMagazineshop.nl

Inklapbaar Tuinkrukje met Kniesteun, Lezersprijs € 29,99