Home/Artikelen/Vakantie in Nederland? Dit zijn de zonnigste weken deze zomer
Vakantie in Nederland? Dit zijn de zonnigste weken deze zomer
30 april 2025
Actueel
Als we ergens op vakantie zijn, willen we vaak geen regen en vooral ook: lekker, zonnig weer met een blauwe lucht. Dat we zo goed kennen van de ansichtkaart. Voor lezers die een vakantie in Nederland willen doorbrengen en hopen op zonnig weer, zocht weerspecialist Jordi Bloem uit welke weken gemiddeld genomen de meeste zonuren hebben.
Gemiddeld zonnigste weken in 2025
Welke weken kunnen in 2025 in aanmerking komen voor zonnigste (vakantie)weken in Nederland? Hiervoor heb ik gekeken naar het langjarig gemiddelde, de klimatologie, voor wat betreft de hoeveelheid zonneschijn per week, in De Bilt. Hier hebben de zonnigste weken een norm van minstens 50 zonuren. Zoals 9 mei tot en met 15 mei met 51,1 zonuren. De gemiddeld zonnigste week van het jaar is die van 31 juli tot en met 6 augustus met een langjarig gemiddelde van 53,6 uren zonneschijn. Precies in de hoogzomer, zomervakantietijd, en ook de periode waarin de temperaturen de pan uit kunnen rijzen. Wie de voorkeur heeft voor een week buiten het hoogseizoen om, zou voor een andere gemiddeld zonnige periode kunnen gaan. Bijvoorbeeld 27 mei tot en met 2 juni met ’normaal’ 51,8 zonuren. Of 26 juni tot en met 2 juli: 52,0 zonuren als langjarig gemiddelde.
Verschil kust en binnenland
Overigens is er vaak wel een verschil tussen onze kustgebieden en dieper landinwaarts. Bij een aanlandige wind zal het nabij zee in het voorjaar vaak zonniger zijn, omdat dan de stapelwolken vooral boven land ontstaan. In de late zomer en vroege herfst is het in de kustregio’s juist wat vaker bewolkt.
Zonaanbidders
Zonlicht heeft een positieve invloed op onze stemming. Als de zon schijnt, worden veel mensen blij. Het kan helpen tegen somberheid en depressie. Men voelt zich over het algemeen energieker. Bovendien stimuleert de zon ons lichaam tot het aanmaken van vitamine D. Dit is goed voor onze gezondheid. Overwinteraars kiezen niet voor niets zonnige oorden, zoals Andalusië in het uiterste zuiden van Spanje, met daar gemiddeld meer dan 3000 zonuren per jaar (in Nederland ongeveer 1700 uren). Ja, veel mensen zijn zonaanbidders.
Benadrukken van zonneschijn
Daarom probeer ik in mijn weersverwachtingen op de radio – u kunt mij horen op Radio West en Radio M Utrecht – altijd de zonneschijn te benadrukken. Het liefst praat ik over zonovergoten dagen en een vriendelijke mix van zon en stapelwolken. Afgelopen winter ging dat regelmatig wel moeizaam, toen er aardig wat dagen waren waarop geen enkel zonnestraaltje door grijze, laaghangende wolkenmassa’s kwam.
Huid bedekken, schaduw, smeren
In het zomerhalfjaar kan de ultraviolette straling van de zon schadelijk zijn voor de huid (en ogen). Vooral tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is, is het raadzaam om regelmatig de schaduw op te zoeken. Ook uit de zon komt er trouwens nog genoeg zonlicht op de huid. Vooral tijdens zonnige dagen wordt aangeraden om beschermende kleding te dragen. Een hoed bijvoorbeeld. Daarnaast luidt het advies om een zonnebrandcrème met een hoge SPF (Sun Protection Factor) van minimaal 30 te gebruiken.
Jordi Bloem is media-meteoroloog. Hij werkte 22 jaar bij MeteoGroup, voorheen Meteo Consult, in Wageningen en maakte weerberichten voor (regionale) televisie, radio en online. Sinds 2022 is hij freelancer voor o.a. Omroep West en verzorgt samen met Grieta Spannenburg de weerpagina van MAX Magazine.
Het Nationale Beweegfestival – met Olga Commandeur en andere sporthelden
28 april 2025
Op woensdag 21 mei organiseert het Nationaal Ouderenfonds het Nationale Beweegfestival op de KNVB Campus in Zeist - Een bruisende dag vol sportieve energie, inspiratie, gezelligheid en... beweging op uw manier.