Jorge Mario Bergoglio was zijn echte naam. Hij werd op 13 maart 2013 de verrassende nieuwe paus. Hij koos voor de naam Franciscus, omdat hij zijn grote voorbeeld Franciscus van Assisi wilde navolgen, die na een turbulente jeugd koos voor een leven in soberheid, gebed en dienstbaarheid aan de minder bedeelden.

Jorge Mario koos min of meer hetzelfde pad. Eenvoud sierde hem. Eenmaal paus kreeg hij te maken met de grote problemen van de katholieke kerk, waaronder de misbruikschandalen. Hij maakte er veelvuldig excuses voor en sprak met een groot aantal slachtoffers. Voor het eerst kregen zij het gevoel dat de hoogste kerkelijke leider werkelijk besefte wat hen was aangedaan. Ten aanzien van de erkenning van homoseksuelen was hij behoudender; wie was hij om ze de toegang tot de kerk te ontzeggen, zei hij ooit. Maar ze volwaardig omarmen deed hij niet. Dat deed hij wel met landen die eerder weinig pauselijke aandacht hadden gekregen, zoals diverse Afrikaanse landen en bijvoorbeeld ook Mongolië, dat hij als eerste paus ooit bezocht. Het algemene oordeel over paus Franciscus is behoorlijk positief. Hij bracht de kerk dichter bij de mensen. En hij gaf het belangrijke begrip ‘barmhartigheid’ weer een geloof­waardige invulling.

Dit en meer leest u in MAX Magazine editie 18. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Over de auteur(s)

Jan Slagter

Auteur

Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving.

Enthousiast over
MAX Magazine?

Cover Max Magazine editie 17 en Jan Slachter
MAXMagazineshop.nl

Mobiele Aircooler met Afstandsbediening en Timer, Lezersprijs € 39,95