In het nieuwe pensioenstelsel krijgen deelnemers een persoonlijk pensioenpotje. Hierdoor zie je precies wat je hebt gespaard en wat je rechten zijn. Dat klinkt goed, maar het roept ook veel onduidelijkheid op, zoals we recent van onze lezers vernamen. Financieel expert Jaap Roelants beantwoordt de meest gestelde vragen.

 

Foto: ANP.

Wie beslist er over mijn pensioenpotje? Mag ik dat ook zelf doen? Beleggen is en blijft risicovol, toch?

Uw pensioenfonds belegt voor u uw pensioen. Hierbij houdt het pensioenfonds rekening met het risico dat deelnemers willen nemen. Het risico van beleggen wordt geleidelijk afgebouwd naarmate de deelnemers ouder worden en dichter bij de pensioen­leeftijd komen. Over het algemeen zullen pensioen­fondsen voor een veilige en solidaire (collectieve) premieregeling kiezen. Er is ook een flexibele premieopbouw mogelijk, waarbij deelnemers meer keuze over het risico van hun pensioenopbouw krijgen. De keuze wordt bepaald door werkgevers en werknemers samen en geldt voor alle deel­nemers van een pensioenfonds.

Als ik niet tevreden ben met m’n pensioenpotje, kan ik dan in beroep?

U krijgt voordat de potjes gemaakt worden, uitgebreide informatie over hoe die zijn berekend. U ziet hoe het pensioen was en hoe het wordt. Als u het er niet mee eens bent, kunt u altijd bezwaar maken bij het pensioenfonds. Als die het bezwaar verwerpt, kunt u het geschil in sommige gevallen voorleggen aan de rechter of aan de Geschilleninstantie Pensioenfondsen (GIP), afhankelijk van de inhoud van het bezwaar.

Kan het pensioenpotje elke maand fluctueren of blijft dat gedurende langere tijd gelijk?

De hoogte van uw pensioen­uitkering verandert niet elke maand. De pensioenfondsen passen de hoogte één keer per jaar aan op basis van de rente en de status van de beleggingen. Zo weet u het hele jaar waar u aan toe bent.

Wat gebeurt er als ik langer leef en mijn pensioenpotje opraakt, wordt mijn pensioen dan stopgezet?

Uw pensioen kan niet opraken. Als het potje ‘leeg’ is, wordt de pensioenuitkering betaald uit een solidariteitsbijdrage. Mensen die vroegtijdig overlijden betalen voor mensen die veel ouder worden. Zo is het nu ook.

Kan de overheid makkelijker extra belasting gaan heffen over de pensioenpot?

Dat is niet juist. Pensioen is nog steeds pensioen. U betaalt alleen inkomstenbelasting over uw pensioen­uitkering. Er is geen sprake van een extra heffing over uw pensioenpot.

Wat gebeurt er met m’n pensioenpotje als ik overlijd?

Als u overlijdt, krijgt uw partner een pensioenuitkering. Als u overlijdt vóór uw pensioendatum is dat een vast bedrag of een percentage van uw salaris. Bij overlijden na de pensioendatum is de hoogte van de uitkering voor uw partner afhankelijk van de hoogte van de pensioenpot. En afhankelijk van de keuzes die u maakt over de hoogte van het pensioen voor uw partner en uzelf op de pensioendatum.

Maakt het uit voor de hoogte van het pensioenpotje als je al met pensioen bent?

Als de pensioenuitkeringen hoger zijn dan het rendement, wordt het pensioenpotje gaandeweg leger. Iemand van 90 jaar zal nauwelijks nog een pensioen­potje hebben. Zijn of haar uitkeringen worden dan betaald uit de solidariteitsbijdrage.

Moet ik zelf aangeven hoe het pensioenpotje belegd gaat worden?

Dat is een misverstand, dat hoeft niet. Uw pensioenfonds belegt voor al hun deelnemers op dezelfde manier, volgens de afspraken die daarover in het bestuur gemaakt zijn.

Ik heb drie pensioenen. Krijg ik dan drie potjes?

Ja, als u bij drie verschillende pensioenfondsen pensioen heeft opgebouwd of pensioen ontvangt, krijgt u bij elk pensioenfonds een pensioenuitkering. Dat verandert niet met het nieuwe pensioen.

Kan ik ervoor kiezen geen potje te nemen en gewoon alles bij het oude te laten? Dus: een aanspraak op een bedrag per jaar?

Nee, u kunt niet zelf kiezen. Werkgevers- en werknemersorganisaties maken samen afspraken over het nieuwe pensioen. Zij spreken daarbij ook af of uw pensioen omgezet wordt naar het nieuwe pensioen. Uw (voormalige) werkgever moet daarbij zijn (voormalige) werknemers hebben betrokken.

Dit artikel leest u in MAX Magazine 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

Over de auteur(s)

Jaap Roelants

Auteur

Jaap Roelants schrijft over Geld en Recht. Eerst voor het Algemeen Dagblad en Financieele Dagblad, de afgelopen jaren voor MAX Magazine. Daarin heeft hij onder meer een vragenrubriek, waarin hij lezers antwoord geeft op hun vragen over zaken als belasting, pensioen of erven.

Enthousiast over
MAX Magazine?

MAXMagazineshop.nl

CloudComfort Hoofdkussen voor Zij-, Rug- en Buikslapers, Lezersprijs € 24,95