Een op de tien Nederlanders heeft last van een verminderd gehoor. Vanaf je vijftigste ga je minder goed horen. Naarmate je ouder wordt, is het ook lastiger onderscheid te maken tussen verschillende geluiden die tegelijkertijd worden gehoord. Veel mensen hebben daardoor moeite met de achtergrondmuziek die bij nogal wat tv-programma’s ‘onder’ het gesproken woord wordt gezet. Dat wordt gedaan om met name jongeren aan te spreken. Die muziek staat vaak zo hard, dat het gesprek niet meer te volgen is. ‘Muziek-terreur’ wordt het wel genoemd. Soms zijn de kijkers gedwongen om de ondertiteling te volgen. Als omroep die zich specifiek richt op ouderen heeft MAX daar al vanaf dag één rekening mee gehouden. Hier geldt de regel: zodra er gesproken wordt, draaien we de muziek weg. We zijn daar heel consequent in. En uit de positieve reacties van de kijkers naar MAX-programma’s merk ik dat onze aanpak wordt gewaardeerd. Eind 2012 luidden de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden en de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen al de noodklok in een gezamenlijke brief aan alle omroepen. Daarom ben ik blij met het initiatief van de Nederlandse Publieke Omroep om de omroepen te vragen het volume van achtergrondmuziek in tv-programma’s aan te passen. Het zal ’s tijd worden!
Zachter a.u.b.
26 mei 2015- Column van Jan
Deel dit artikel:
Enthousiast over MAX Magazine?
Ook interessant
Column Jan Slagter: Barmhartigheid
29 april 2025Jorge Mario Bergoglio was zijn echte naam. Hij koos voor de naam Franciscus, omdat hij zijn grote voorbeeld Franciscus van Assisi wilde navolgen, die na een turbulente jeugd koos voor een leven in soberheid, gebed en dienstbaarheid aan de minder bedeelden.
Lees meer
Column Jan Slagter: Honger
22 april 2025Vorige week was ik kort in Zuid-Afrika om er een kleine dorpsgemeenschap te bezoeken, twee uur rijden van Kaapstad. Bijna iedereen was daar werkloos, met als gevolg geen inkomen, armoede en vooral honger.
Lees meer