Vaker een onrustige vliegreis: weerspecialist legt uit waarom
Een aantal dagen voor kerst beleefden passagiers op hun vlucht van Eindhoven naar Mallorca een ‘horror-landing’. Door de hevige Mistralwind viel het vliegtuig vlak voor de landing een eind omlaag. Turbulentie is iets dat bij vliegen hoort, al kan dit zeer angstig uitpakken. Het aantal incidenten met turbulentie neemt toe.
Wat turbulentie is
Een vliegtuig in de lucht is te vergelijken met een boot over het water. Op een gladde zee is er niks aan de hand, over de woelige baren wordt het een ander verhaal. De woeligste baren bevinden zich in onweerswolken en stormen. Piloten zullen deze weersomstandigheden nagenoeg altijd proberen te ontwijken. Ook bergen veroorzaken vaak onrustige winden.
Piloten en meteorologen weten waar de risico’s liggen. Ook is altijd duidelijk waar de straalstroom zich bevindt. Deze band met hoge windsnelheden op zo’n 10 kilometer hoogte kan prima benut worden om sneller van de VS naar Europa te vliegen.
Vaker turbulentie in de toekomst
Turbulentie in heldere lucht is het ingewikkelds om te voorzien. Zogeheten Clear Air Turbulence kan de gezagvoerder overvallen. Dit type turbulentie neemt flink toe. Tegenwoordig krijgt een gemiddelde Trans Atlantische vlucht ongeveer 10 minuten met lichte turbulentie te maken, in de toekomst kan die duur verdubbelen of verdrievoudigen. Door de klimaatopwarming wordt de straalstroom namelijk sterker en turbulenter, vanwege toename van temperatuurverschillen aan noord- en zuidzijde ervan. Bovendien veroorzaakt deze gemakkelijker sterke buien en aan de buitenranden van de buien sterkere daalbewegingen.
Uitdagingen
Vliegtuigen zijn uitermate robuust, maar als er vaker forse druk op de constructie komt zal deze er wel onder lijden. Onderhoudsbeurten zullen elkaar sneller moeten opvolgen. Voor passagiers en crew betekent het dat het vaker oncomfortabeler zal zijn en dat in potentie ook meer gewonden kunnen vallen tijdens turbulentie. Een crash veroorzaakt door turbulentie is vrij onwaarschijnlijk.
Auteur: Grieta Spannenburg
Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren