De Gezonken Meesters herrijzen: ode aan iconische schilders
In 1771 vertrekt vanuit Amsterdam het schip Vrouw Maria naar het Russische Sint-Petersburg. Het ruim ligt vol met kunstwerken van Nederlandse meesters die bestemd zijn voor museum de Hermitage in Sint-Petersburg. Maar het schip vergaat voor de kust van Finland. In de nieuwe MAX-serie ‘De Gezonken Meesters’ wordt een aantal van deze verloren gegane werken op een hedendaagse manier gereconstrueerd.
Aan boord van het schip Vrouw Maria lagen schilderijen van grootmeesters als Paulus Potter, Gerard Dou, Adriaen van Ostade, Gerard ter Borch, Philips Wouwerman en Gabriel Metsu. 25 jaar geleden werd het schip bij toeval nog bijna intact ontdekt. Een gebeurtenis die wereldnieuws werd. Dit wrak was de inspiratie voor de MAX-serie ‘De Gezonken Meesters’. Iedere aflevering staat één kunstwerk centraal.
Paulus Potter
In de eerste aflevering is dat Paulus Potter, één van de grootste en meest populaire fijnschilders uit de 17de eeuw. Eén van zijn topwerken was De Groote Ossendrift. Ook dit werk ligt op de bodem van de zee. Maar liefst 250 kunstenaars krijgen in het tv-programma de opdracht: maak het schilderij De Groote Ossendrift na. Zij zijn vrij in het kiezen van het materiaal. De één gaat aan de gang met restafval, een ander gebruikt strijkkralen, maar er wordt ook geschilderd en genaaid. Alles mag, zolang de geest van de grootmeester maar is terug te vinden in het eindresultaat. Twee meesterschilders: Jhonie van Boeijen en Philine van der Vegte, krijgen juist een zeer nauwkeurig omschreven opdracht: maak De Groote Ossendrift van Potter na alsof het werk rechtstreeks uit zijn atelier komt. Wie de beste meesterschilder is én de beste van de 250 andere kunstenaars, wordt beslist door de jury van het programma: Pieter Roelofs, hoofd beeldende kunst van het Rijksmuseum en Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis. En daarnaast volgen we maritiem-archeoloog Martijn Manders bij zijn duik naar de Vrouw Maria.
Lees de toelichtingen van juryleden en meesterschilders in MAX Magazine editie 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.
Serie, documentaire en méér
Naast het zesdelige televisieprogramma, gepresenteerd door Dionne Stax, is er nog meer! Een documentaire over het gezonken schip, een online expositie, een interactieve schatkaart en zijn er masterclasses over de schilders en hun werken. U vindt ze op degezonkenmeesters.nl.
De Gezonken Meesters ziet u vanaf zondag 19 januari, om 20.25 uur bij MAX op NPO 1.
Vanaf zondag 19 januari is de documentaire ‘De Duik naar de Gezonken Meesters’ te zien via NPO Start.
Tekst: Eric van Onna
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren