Abonnementen service: 035 - 2019505

2025 huishoudboekje: prijzen stijgen harder dan lonen en AOW

Het is klip-en-klaar dat de koopkracht van ouderen volgend jaar onder druk staat. Uitgaves voor zorg, energie en zeker boodschappen blijven op een hoog niveau. Huren gaan omhoog. Maar de stijging van het inkomen is echt tientjeswerk en moet alleen komen van de AOW. Zó ziet uw huishoudboekje er in 2025 uit.

Foto: Getty Images.

Waar vrijwel al onze lezers mee te maken krijgen, zijn de energieprijzen. Daarmee zal het in 2025 net zo zijn als het weer: het kan vriezen en het kan dooien. Ben Woldring, eigenaar van energievergelijker gaslicht.com, wijst ons erop dat de gasprijs sinds vorig voorjaar met 50 procent is gestegen. Nog lang niet zo veel als drie jaar geleden, toen een kuub gas bijna € 3,50 kostte, maar toch een teken dat het nog steeds alle kanten uit kan gaan. Woldring: “De mensen die in het voorjaar een vast contract hebben afgesloten, zijn goedkoper uit geweest dan degenen die het voor de winter deden. Maar dat is natuurlijk achteraf praten.”

Stijgende energieprijzen

Oorzaken van de stijgende energieprijzen zijn natuurlijk de internationale spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten. Maar daar kwam nog wat bij. In september, oktober en grote delen van november, waaide het amper, terwijl de zon steeds minder krachtig scheen. Woldring: “Als de windmolens niet leveren, moet er weer veel stroom in de gascentrales opgewekt worden. Daardoor steeg de vraag naar gas en gingen de prijzen verder omhoog. Er zijn zó veel krachten die invloed hebben op de energieprijzen. Vroeger veranderden we onze prijzen op de website per maand, nu per dag.

‘Kort vast contract’

De vraag is wat mensen met een aflopend vast contract of met een variabel contract moeten doen. Woldring: “Je kunt zeggen: ik ga nu voor een vast contract voor een jaar. Je legt je dan niet te lang vast en zo kun je misschien profiteren als het vrede wordt in Oekraïne of het Midden-Oosten.” Maar het is wel theorie. Woldring: “Er bellen best veel mensen met een aflopend driejarig contract. Die zeggen: ‘Zo, wat is energie duur geworden.’ Door hun lange contract hebben ze niks gemerkt van de energiecrisis eind 2022… Dat levert leuke gesprekken op. Wat zij niet bespaard hebben door hun lange vaste contract…!”

Pensioengedoe

Het aanvullend pensioen maakt opnieuw pas op de plaats. Dat is erg opmerkelijk, want de rente is niet laag en de dekkingsgraad van de pensioenfondsen is gemiddeld 115 procent. Dat is wettelijk voldoende om te indexeren, al is het maar om een gedeelte van de inflatie (4%) te compenseren: vooral voedsel en allerlei diensten en energie werden duurder. Maar grote pensioenfondsen als Zorg en Welzijn en PMT (Metaal en Techniek) doen helemaal niets. Bij andere fondsen moeten de gepensioneerden het doen met een paar tientjes verhoging. Het lijkt erop dat de pensioenfondsen de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel niet vertrouwen. Ze willen geld achter de hand houden om te voorkomen dat uitkeringen kort na de overstap omlaaggaan.

Auteur: Jaap Roelants

Dit en meer leest u in MAX Magazine 1. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren