Hij komt, hij komt: de enige echte televisie-sinterklaas
Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, vertelt in MAX Magazine over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap.
Foto: ANP
Voor het eerst twijfel ik aan de komst van de goedheiligman. Wie een willekeurige winkel binnenloopt struikelt bijkans over allerhande koddige kerstspulletjes van die andere figuur met baard. Hooguit tref je een verdwaalde pepernoot en door inflatie onbetaalbare chocoladeletter. Dat terwijl onze hoogsteigen nationale kindervriend op televisie al meer dan zeventig jaar ergens in den lande onder grote belangstelling aanlegt.
Jan Gajentjaan
In 1952 zette hij voor het eerst zijn heiliggeschoende voet aan land in onze hoofdstad. Zijn boot had de briljante naam ‘Spanje’. De imposante verschijning van de televisie-sint zorgde voor grote opwinding. Zelfs in het zwart-wit beeld van die tijd. Ik deed in die dagen voorafgaand aan zijn komst geen oog dicht. En de dagen erna ook niet. De eerste televisie-sint heette Jan Gajentjaan. Jan was de Amsterdamse sinterklaas en het leek logisch hem dat ook voor het hele land te laten zijn.
Adrie van Oorschot
Vanaf 1964 besloot sint elk jaar in een andere stad aan te leggen. Dat betekende ook een andere kijkbuis-sint: Adrie van Oorschot. Dit was de sint waar ik mee opgroeide. Een heuse kindervriend, trouw bijgestaan door hoofdpiet Piet Römer en met groot gebaar ingehaald door Mies Bouwman. Adrie was in het dagelijks bestaan werkzaam bij de VARA. Maar voor mij was hij sint. Mijn ijkpunt waarvoor ik naast mijn schoen de longen uit mijn lijf zong. Ook omdat hij in de live-uitzending had gezegd dat hij nooit ondeugende kinderen in een zak mee naar Spanje nam. Vanaf dat moment was mijn nachtrust (en die van velen) weer terug.
Bram van der Vlugt
Maar als sint zat niet alles hem mee. Bij aankomst in Willemstad bleek de schimmel geen zin in sint te hebben. Een loeiende scheepstoeter was genoeg om sints trippel-trappel in wilde galop te doen omslaan. In 1985 moest Adrie plaatsmaken voor een nieuwe tv-sint. Het verhaal gaat dat opper-welkomheter Aart Staartjes niks van Adrie moest hebben. Volgens Aart was Adrie geen kindervriend. De legendarische Bram van der Vlugt werd de nieuwe tv-sint. En wat voor één! Maar ook Bram had niet het eeuwige tv-sintleven. Hij was wel de langst dienende: 25 jaar lang was hij de Sint der Sinten. Bram wees zelf zijn opvolger aan; Stefan van der Wallen. Inmiddels ook al veertien jaar tv-goedheiligman. Dat blijft hij hopelijk nog even. Vianen is dit jaar zijn aanlegplek. Hij komt. Hij komt. Hij komt, die goede oude tv-sint.
Leuke video bekijken?
Bekijk hieronder de komst van de tv-sint in de haven van Muiden in 1977.
Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren