Abonnementen service: 035 - 2019505

Zelf online uw testament maken

online testament samenstellen

Een testament zelf online samenstellen is wellicht het laatste waar u aan denkt. Maar het juristenechtpaar Marieken Selderijk en Koen Schenau zag er ruim tien jaar geleden al brood in. Via hun website nunotariaat.nl zijn er al zo’n 100.000 testamenten gemaakt.

Selderijk en Schenau werken samen met honderd goede doelen die al voor acht miljoen via dit notariaat aan legaten tegemoet mogen zien. Belangrijkste prikkel om zelf met je testament aan de slag te gaan, is de prijs. Een echtpaar is voor € 450 klaar, inclusief een bezoek aan één van de veertig geselecteerde notarissen. Die moeten de aktes uiteindelijk controleren en van hun handtekening voorzien. Dat is een wettelijke verplichting. Een testament dat geheel door een notaris opgemaakt wordt, is tweemaal zo duur.

Wat kunt u regelen?

Met zo’n ‘online testament’ kunt u een hoop regelen, maar ook weer niet alles. U kunt invullen dat u een legaat wil nalaten aan een vriend, kennis of goed doel. U kunt ook een uitsluitingsclausule voor schoondochters of -zoons opnemen, zodat een erfenis niet bij hen terecht zal komen. U kunt ook regelen dat bij opname van de langstlevende in een verzorgingstehuis, de kindsdelen dan al uitbetaald worden. Dat kan de eigen bijdrage voor het verpleegtehuis beperken. Ook bepaalde fiscale ingrepen zijn mogelijk, zoals het opvullegaat. Dat kan ervoor zorgen dat de belasting op de kindsdelen pas later, na het overlijden van de tweede ouder, betaald moet worden. “Maar een testament voor ouders van samengestelde gezinnen is bij ons niet mogelijk”, zegt oprichter Schenau. “Dan zijn er zo veel mogelijkheden om de nalatenschap te verdelen, is er zo veel advies nodig, dat kunnen wij online niet bieden”, zegt hij.

Oudere klanten

Schenau: “Onze klanten zijn over het algemeen wat ouder, hebben soms al eerder een testament gemaakt, maar zien dat hun financiële en maatschappelijke positie veranderd is. Een voogd benoemen in hun testament is niet meer nodig. De kinderen zijn al het huis uit. Maar hun huis is veel meer waard geworden en hun hypotheek grotendeels afgelost. Nu willen ze misschien ook een executeur benoemen.” Na het online invullen van het testament, stuurt nunotariaat.nl de gegevens naar één van de veertig aangesloten notarissen. De klant mag kiezen welke. Die maakt er een ‘echte’ akte van die mensen mee naar huis krijgen. De notaris heeft ook een bewaarplicht en zorgt ervoor dat het testament geregistreerd wordt.

Fraudegevoeligheid

Het gaat vaak heel goed, getuige de vele (tienduizend) positieve reacties. Blijft de vraag of het online testament niet fraudegevoelig is. Even een voordelig testament maken voor een oude vergeetachtige moeder? Is dat niet een gevaar van dit product? Schenau: “Ten eerste is het streng verboden voor een ander een testament te maken. Maar uiteindelijk komt de ‘oude vergeetachtige’ moeder ook bij de notaris terecht. Die heeft, zoals in alle gevallen, de taak na te gaan of de maker van het testament wilsbekwaam is of niet onder druk van anderen gehandeld heeft. We maken dit soort fraude eigenlijk nooit mee. Bovendien is het bij ons niet mogelijk om een kind te onterven, zodat er voor de andere kinderen meer overblijft.”

Nunotariaat.nl is de marktleider in deze sector. Andere grotere aanbieders zijn: doehetzelfnotaris.nl, nationalenotaris.nl en thuisnotaris.nl.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren