Abonnementen service: 035 - 2019505

Ilse DeLange en Frank Evenblij over vierdelige MAX-programma ‘Dolly for President’

In het vierdelige tv-programma ‘Dolly for President’ van Omroep MAX, reizen zangeres Ilse DeLange en presentator Frank Evenblij af naar de Amerikaanse staat Tennessee. Zij volgen daar de levensloop van Dolly Parton en onderzoeken daarbij vooral de grote aantrekkingskracht van deze Amerikaanse countryzangeres. Hoe komt het toch dat echt iedereen Dolly lijkt te omarmen?

Een attractiepark met de naam Dollywood, volledig gewijd aan Dolly Parton nabij haar geboortestad Sevierville, een bezoekje aan een heuse Trump-store, een huisbezoek bij een wel heel grote Dolly-fan en een karaokeavond waarbij het tweetal in de huid van Kenny Rogers en Dolly Parton kruipt. Slechts een paar voorbeelden van Dolly’s wereld, waarin Ilse en Frank zich heel eventjes onderdompelen op zoek naar haar aantrekkingskracht. Want waarom is iedereen zo dol op haar? Jong en oud, republikein en democraat, ongeacht huidskleur; Dolly raakt iets universeel menselijks met haar muziek en persoonlijkheid. Of zoals Ilse DeLange het omschrijft: “Mensen van diverse komaf en politieke voorkeuren hebben één ding gemeen… ze houden van Dolly!” Mensen herkennen zichzelf in haar teksten en het feit dat Dolly niemand afkeurt.  Ze lijkt mensen samen te brengen in een land dat extreem verdeeld is. “Er hangt een wonderlijke magie om Dolly heen, waar niemand immuun voor is”, zo omschrijft Frank Evenblij het. Maar waar komt die magie vandaan?

Duivenpoep

Zou het komen doordat de countryzangeres ondanks alles ook zo gewoon is gebleven? Frank: “Het feit dat ze haar eenvoudige afkomst niet verloochent, maakt ook dat Dolly erg geliefd is bij de Amerikanen.” Dolly steunt haar geboortestad nog altijd financieel. Bovendien draait de stad commercieel gezien ook volledig op Dolly. Zelf zegt ze daarover: “Dit zijn mijn mensen, er is geen bloedband, maar we zijn familie!” En haar ouders zorgden er ook voor dat ze met beide benen op de grond bleef staan. Toen ze door de mensen van Sevierville werd geëerd met een standbeeld, zei haar vader: “Dat is natuurlijk prachtig, dat je voor fans een idool bent, maar onthoud dat je voor de duiven gewoon een poepplekje blijft.” Tegelijkertijd was het haar vader die het standbeeld regelmatig kwam schoonmaken en ontdeed van deze duivenpoep, want haar ouders waren bovenal heel trots op hun beroemde dochter.

Dolly speelde ook in diverse films, hier in ‘9 to 5’ naast onder anderen Jane Fonda (links)
en Lily Tomlin.

Verwantschap

Ook Ilse DeLange heeft een band met Dolly. “Onze beide carrières zijn pas echt begonnen in Nashville. Ik kreeg daar net als Dolly mijn eerste platencontract. Ik denk dat we allebei ambitieus zijn op een manier die is gestoeld op nieuwsgierigheid en die zich niet laat afremmen door kaders bepaald door anderen. Waarbij ook humor erg belangrijk is. Ik ben altijd nog gefascineerd door Amerika, het is geen droom waar mijn persoonlijke geluk vanaf hangt om daar nog eens door te breken, maar een samenwerking met Dolly… dat zou echt een droom zijn die uitkomt!” Ilse zegt verder ook verwantschap te voelen als het gaat om familiebanden, opgroeien in een eenvoudig arbeidersgezin en tegenslagen overwinnen in je carrière. “Maar ook jezelf niet te serieus nemen en nooit vergeten waar je vandaan komt. Dat gevoel van verwantschap is door deze reis nog duidelijker en sterker geworden, doordat ik nu nog meer weet van haar, bijvoorbeeld wat zij allemaal teruggeeft aan haar gemeenschap. Ik hield al van Dolly, maar ik hou nu nog meer van haar.”

Dolly for President: vanaf vrijdag 11 oktober om 21.25 uur bij MAX op NPO 1

Tekst: Esther Schulting

Benieuwd naar het hele artikel? Dat leest u in MAX Magazine editie 41. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren