Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoe populair is ons leger? ‘Veel jongeren kiezen voor een dienjaar’

De militaire dreigingen in de wereld hebben zelfs de meest pacifistische Nederlander overtuigd dat ons leger moet worden opgetuigd met meer materieel en dat betekent ook meer personeel. Hoe populair is ons leger inmiddels?

Foto: Defensie

Tussen de vijfhonderd en zeshonderd jongeren van 18 tot 27 jaar begonnen dit jaar aan de tweede editie van het zogeheten ‘dienjaar’. Deze maand treden er weer een paar honderd aan. Zij gaan een jaar aan de slag als militair. Na deze periode mogen ze beslissen of ze bij Defensie willen blijven. Volgend jaar komen er zelfs duizend banen vrij en dan nog komt een aantal jongens en meisjes op de wachtlijst, want voor hen is nog geen plaats. Defensie, jarenlang in het verdomhoekje, is ondanks de krappe arbeidsmarkt weer in trek bij de jongeren. Hoe komt dat?

Trots op resultaat

Kapitein-luitenant ter zee Erik Noordam is projectleider van het dienjaar en vertelt: “Van de 136 mannen en vrouwen die aan de eerste proef met het dienjaar hebben meegedaan, besloot driekwart bij Defensie te blijven. Wij waren al tevreden met 30 procent, dus dit percentage overtreft onze stoutste verwachtingen. We zijn best een beetje trots op dit resultaat, want pas twee jaar geleden ontvouwden we onze plannen. In het dienjaar gaan de jongeren vijf dagen per week aan de slag bij landmacht, luchtmacht, marine of de marechaussee. Je begint met een interne militaire opleiding van twee tot drie maanden, want het is wel handig dat je kennis maakt met wapens en wapensystemen. Daarna kom je in allerlei functies te werken zoals beveiliging en logistiek.”

Generatie Z

Het is de vraag hoeveel jongeren daadwerkelijk militair willen worden. De zogeheten beeldscherm­generatie (Generatie Z) heeft de banen voor het uitkiezen en wordt vaak omschreven als verwend en lui. Noordam: “Ik ben het er niet mee eens dat deze generatie lui is. Jongeren die kiezen voor het dienjaar, doen dat niet zelden als tussenjaar om ervaring op te doen. Het is heel laagdrempelig. Je komt mensen met een vmbo-diploma tegen, maar ook met het havo- of vwo-papiertje. Zij slapen ook maandenlang bij elkaar in de kazerne en dat is een heel goede ervaring. Voor ons is het de uitdaging en een heel gepuzzel om tijdens en na dat dienjaar passende functies voor de blijvers te vinden.”

Soort dienstplicht

Het dienjaar lijkt een beetje op de opkomstplicht van de dienstplicht die in 1997 werd opgeschort. De dienstplicht bestaat dus formeel nog wel, maar je hoeft niet meer verplicht als militair in dienst. De projectleider zegt: “In zekere zin lijkt dit inderdaad op een vrijwillige versie van de dienstplicht. Maar ik heb liever deze mensen die iets willen, dan de vroegere dienstplichtigen die moesten en vaak niet wilden.” Dat laatste is zeker het geval. Heel veel lezers van MAX Magazine moesten ‘voor hun nummer’ in dienst en dienden minimaal zestien maanden, niet zelden zelfs twee jaar.  Soms met het grootste plezier, maar ook vaak met grote tegenzin zoals uw verslaggever (lichting 74-4) die net enorm verliefd was op zijn latere, prachtige vrouw.

Lees het complete artikel in MAX Magazine editie 40. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

 Tekst: Emile Bode

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren