Abonnementen service: 035 - 2019505

Wat te doen met de digitale nalatenschap, zoals sociale media en apps?

Het wordt steeds lastiger de digitale nalatenschap van een overledene uit te wissen. Dat geldt niet alleen voor sociale media als Facebook, Instagram, LinkedIn of X, maar ook voor allerlei andere sites en apps.

Nabestaanden staan soms gelijk al voor het blok als ze de inlogcode van het mobieltje, de iPad of de computer van de overledene niet kennen. Als je daar niet in komt, kan je ook al die andere accounts niet vinden. Zoals van de banken, de verzekeraars, de huisarts, het ziekenhuis, de gemeente en DigiD. Om maar te zwijgen van accounts op de reserverings- of boekingsites.

Verplicht lijstje met wachtwoorden

“Als de nabestaanden nou eens een lijstje met apps en sites zouden nalaten; met gebruikersnamen, wachtwoorden en inlogcodes, zou het een stuk makkelijker worden. Zo’n briefje zou vast onderdeel van de nalatenschap moeten worden”, zeggen executeurs en erfgenamen. De praktijk leert anders, mensen moeten daar nog erg aan wennen. Hoe vaak gebeurt het niet dat betrokkenen zelf hun eigen wachtwoorden vergeten zijn? Maar het is nog pijnlijker als de aanwezigheid van iemand na overlijden op sociale media blijft doorlopen. Het gebeurt geregeld dat contacten en vrienden een overledene blijven feliciteren met een verjaardag. Ze vragen zich hoogstens af waarom hij of zij niet meer reageert.

Zonder inlogcodes kun je helemaal niets

Herdenkingspagina

Voor sociale media zijn er mogelijkheden een leven waardig af te sluiten. Dat kan door op Facebook een herdenkingspagina in te stellen. Die is alleen voor vrienden en sluit pijnlijke felicitaties uit. Als nabestaande moet je Facebook wel een bewijs van overlijden opsturen. De hulp-modus van Facebook geeft daar meer duidelijkheid over. Maar als een nabestaande de inloggegevens heeft, kan die ook zelf de pagina verwijderen. Dat geldt ook voor andere sociale media. Het heeft geen zin om inloggegevens in een testament op te nemen. Daarvoor veranderen ze te vaak. Je kunt niet steeds naar de notaris hollen. Maak een goed vindbare brief en wijzig die als het nodig is.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren