Abonnementen service: 035 - 2019505

Zonnepanelen: wel of toch maar niet doen?

Financieel journalist Jaap Roelants behandelt iedere week vragen van MAX-lezers. Met dit keer een vraag van de familie Hooghout: “We zitten al een tijd te dubben over zonnepanelen. We hebben er het geld (€ 7.500) voor liggen. Maar er is zo veel discussie over extra kosten voor het terugleveren van de stroom. Komen we voor grote verrassingen te staan?”

Voor € 7.500 kunt u een set van acht zonnepanelen kopen, inclusief montage. De vraag is of u dat geld in de loop van de jaren gaat terugverdienen. Kernprobleem van de zonnestroom is dat er veel te veel stroom opgewekt wordt op dagen dat er weinig verbruikt wordt. Dus vooral op zonnige dagen in het weekend duikt de stroomprijs ver onder nul. U begrijpt dat de energiemaatschappijen daar verlies op lijden. Ze vragen mensen op dat soort dagen hun panelen ‘uit’ te zetten. Maar daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Terugleverkosten zonnepanelen

Daarom moeten veel huishoudens met zonnepanelen nu € 10 tot € 20 per maand betalen aan terugleverkosten. Dat lijkt niet zo veel. Maar een huishouden zonder zonnepanelen, betaalt in de zomermaanden niet eens zo veel meer voor stroom. Met € 25 per maand zijn ze vaak al klaar. Als de energiebedrijven geen terugleverkosten rekenen, zouden ze de kosten over alle klanten moeten uitsmeren. Maar ze willen de klanten zonder zonnepanelen niet laten betalen voor degenen die ze wel hebben.

Stroom opslaan

In de toekomst zijn zonnepanelen toch vooral rendabel als je je eigen stroom ook zelf kan opslaan of gebruiken. Dat laatste kan als je thuis je elektrische auto kan opladen. Dat scheelt echt honderden euro’s aan benzinekosten. Dan zijn zonnepanelen een goede investering. Eigen opslag in een thuisaccu is nog een beetje toekomstmuziek.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren