Abonnementen service: 035 - 2019505

Rijdende Rechter: ‘Een praatje werkt beter dan een boze brief’

In een klein dorpje neemt een grote boom al het licht weg bij de buren. Als die na vruchteloze verzoeken zélf de zaag ter hand willen nemen, is het hoog tijd voor mr. John Reid, de Rijdende Rechter van Omroep MAX. Wij vragen hem naar de meest voorkomende conflicten en hoe die te voorkomen.

Foto: Fotostudio Valkenburg

Beetje gniffelen voor de tv? Moet je die vrouw horen. En die man daar… En dat allemaal over een paar overhangende takken! Rijdende Rechter John Reid weet er alles van. Een deel van z’n vele tv-kijkers geniet van de emoties die buren de vrije loop laten. “Tot je zelf in zo’n situatie terechtkomt”, zegt hij. “Dat je avond na avond geluidsoverlast hebt van een verbouwing die schijnbaar nooit afkomt. En als je er iets van zegt, je een grote mond kunt krijgen. Toen ik vroeger op een verdieping woonde in Amsterdam, heb ik zelf zoiets meegemaakt. Ik weet dus hoe woedend je daarvan kan worden, zeker als je buren totaal geen begrip tonen.”

Kleine ruzies, grote gevolgen

Reid (56) rijdt al acht jaar kriskras het land door, om veel kleine ruzies met grote gevolgen te beslechten. Vandaag is het Leeuwarden, volgende week Terneuzen. Ook daar hoort hij altijd weer twee versies van de werkelijkheid, die vaak ver uiteenlopen. De burenzaken gaan vooral over geluid, erfgrens en bomen die een ander in de weg staan. Ze slepen vaak jarenlang voort, totdat de Rijdende Rechter eraan te pas moet komen om met zijn juridische gereed­schapskist de gemoederen te sussen. Reid: “Het is gewoon het echte dagelijks leven, in een dicht bewoond land. Mensen wonen naast elkaar, we zijn àllemaal buren. Meestal kan je niet weg, je moet rekening met elkaar houden en als dat niet gebeurt, is er een probleem. Zo eenvoudig is het. Ik begrijp goed dat de emoties dan de overhand kunnen krijgen.”

Betere communicatie

Reid is ervan overtuigd dat 90 procent van de geschillen die hij ziet met een betere communicatie in de kiem gesmoord zou kunnen worden. Als iemand een briefje in de bus vindt dat het buurmeisje een feestje geeft en dat “daar wellicht wat geluidsoverlast kan ontstaan”, is de overlast gevoelsmatig al minder hevig, dan zonder zo’n waarschuwing: “Het lijkt wel of we het steeds moeilijker vinden om elkaar gewoon aan te spreken over iets dat dwarszit. Veel mensen schrijven een boze brief en dreigen dan meteen met de rechter. Ze beseffen niet dat geschreven tekst veel harder aankomt dan een praatje aan de deur of een telefoontje”, zegt Reid. Hij heeft het gevoel dat vooral jongeren door veelvuldig gebruik van sociale media en WhatsApp, het steeds lastiger vinden elkaar recht in het gezicht aan te spreken en ze het ‘eng’ vinden elkaar te bellen. “Dat ze veel smileys gebruiken om de sfeer van een berichtje te schetsen, geeft al aan dat een geschreven tekst veel harder kan overkomen dan de bedoeling is.”

De Rijdende Rechter: Dinsdag 24 september 21.25 uur op NPO 1.

Lees het volledige interview met Reid in MAX Magazine editie 38. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Jaap Roelants

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren