Abonnementen service: 035 - 2019505

Steeds vaker: Hier alleen pinnen!

Volgens de overheid gaat contant geld niet verdwijnen. Maar moeten we die belofte in twijfel trekken? In minder dan vijftien jaar is het aantal contante betalingen gedaald van 60 procent tot net onder de 20 procent. Van alle betalingen vindt al 91 procent contactloos met betaal­pas of mobiele telefoon plaats. Met een beetje pech moet je tegenwoordig minstens vijf kilometer reizen voor een geldautomaat. Zelfs bij banken kun je geen geld meer pinnen.

In 5 procent van de gevallen hangt bij winkels al het bordje: ‘Hier alleen pinnen’. Dat lijkt weinig, maar bij meer dan een kwart van de bioscopen en parkeergarages kun je uitsluitend pinnen. Ook bij 16 procent van de apotheken en bij talloze overheidsinstellingen zoals gemeenten kun je niet meer cash afrekenen.

Contant weigeren

Wat veel mensen niet weten, is dat ondernemers alleen contant geld mogen weigeren als ze dit van tevoren duidelijk maken en dat is lang niet altijd het geval. De meeste ondernemers vinden digitale betalingen veel prettiger dan contant. Het geeft een veilig gevoel, want voor overvallers valt er geen geld meer te halen. Het personeel kan niet meer in de verleiding komen om een greep in de kas te doen. Ook hoef je minder administratieve handelingen te verrichten. 
Ondernemers dringen digitaal betalen nog niet op, maar de tekst ‘Pinnen, ja graag’, spreekt boekdelen. Het onverbiddelijke ‘Alleen pinnen’ is voor velen nog een stap te ver. Bang om klanten voor het hoofd te stoten.

We zijn pinnen gewend

Contactloos betalen is vooral voor jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Maar ook voor uw seniore verslaggever. Je klikt twee keer op de zijkant van de smartphone, je ziet de bankpas in het telefoonscherm, je houdt die bij de lezer van de pinautomaat en je hebt betaald. Ik heb in mei 2023 voor het laatst cash gepind: € 60. Daar is nog een tientje van over. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt cash geld inmiddels niet meer nodig.

Tekst: Emile Bode

Dit en meer leest u in MAX Magazine 33-34. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren