Abonnementen service: 035 - 2019505

Vraag het onze dierenarts: Help, mijn hond blaft!

Om de week beantwoordt dierenarts Piet Hellemans vragen van lezers over hun huisdieren. Met dit keer: ‘Wat kan ik doen om mijn hond, een Maltezer van twee jaar oud, niet te laten blaffen naar andere honden tijdens het wandelen?’

Jonge honden blaffen bij opwinding, waarschijnlijk is uw hondje dit blijven doen, vooral naar andere honden tijdens het uitlaten. Het is echter wel ‘gestoord’ gedrag om naar elke hond te blaffen tijdens het wandelen en geeft uw hond ook de nodige stress. Stelt u zich eens voor dat een persoon tegen iedereen op straat schreeuwt of uitvalt, dat is niet normaal, geeft stress bij de zender en ontvanger en zal een volgend conflict kunnen veroorzaken. Andere honden zullen op dit blaffen reageren en als er eens een keer een hond los van de riem komt, kan het een gevecht worden met alle nare gevolgen van dien. Met een gehoorzaamheidscursus leert u meer over het gedrag van uw hond en is dit gedrag op te lossen. Helaas is er geen hapklare oplossing, er moet tijd en energie in gestoken worden, maar dat is het meer dan waard. Praten (of schreeuwen) tegen uw hond of trekken aan de riem zal dit gedrag niet oplossen, een gehoorzaamheidscursus wel.

Heeft u een vraag voor de dierenaarts? Stuur een mail, inclusief uw naam en woonplaats, naar info@maxmagazine.nl onder vermelding van ‘Dierenarts’.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 27. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren