Abonnementen service: 035 - 2019505

Wassen met wasnoten: is dat slim?

Ongeveer 75 procent van de Nederlanders wast met vloeibaar wasmiddel of waspods en zo’n 20 procent doet met waspoeder de was. De overige 5 procent gebruikt alternatieve methoden en wast bijvoorbeeld met wasballen, wasstrips en wasnoten. Emile Bode zocht uit of wassen met wasnoten een goed alternatief is.

Wassen met wasnoten

Lezer Ria vertelt dat zij al jaren wasnoten gebruikt. “Niet belastend voor het milieu. Je krijgt een klein stoffen zakje met vier tot vijf noten erin en dat kun je tot wel vier keer gebruiken. Het maakt ook de machine kalkvrij.”

Effect snel uitgewerkt

Ik weet niet waar Ria deze wijsheid vandaan haalt. De wasnoten zijn eigenlijk schillen van de vruchten van de zeepnoten-boom die vooral in India en Nepal groeien en de werkende stof Saponine bevatten. Je kunt ze ook per kilo kopen en hoe meer kilo’s u tegelijk koopt, hoe voordeliger u uit bent. Maar echt voordelig is het niet. U moet vijf noten in een bijgeleverd zakje doen. U kunt ze bij 30 graden vier keer gebruiken, bij 60 graden slechts twee keer en bij de kookwas is het effect al na één keer uitgewerkt.

Niet kalkvrij

De Duitse Consumentenbond toonde aan dat de noten vlekken matig of helemaal niet verwijderen. Ook zult u na een tijdje zien dat de kleding grauwer wordt. De noten zijn helemaal niet kalkvrij. Als u altijd noten gebruikt is het zelfs verstandig om een aparte waterontharder te kopen. Dat leveranciers op internet lyrisch doen, zegt niets. Zij willen gewoon die noten verkopen. Dus: “bezint eer ge begint”.

Waspods of vloeibaar wasmiddel

Een andere lezer wil weten of waspods net zo voordelig zijn als vloeibaar wasmiddel. Pods of capsules zijn heel makkelijk. Je legt ze gewoon op het wasgoed in de trommel, die u wel goed moet vullen. Wij gebruiken de pods nooit en dat komt omdat wij een professionele wasverzachter hebben en dan heb je veel minder vloeibaar wasmiddel nodig en dat is Nederland veel voordeliger dan een pod.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 20. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren