Abonnementen service: 035 - 2019505

Stemmen voor Europa: politiek commentator Kees Boonman legt uit

Op donderdag 6 juni mogen vierhonderd miljoen burgers in de 27 lidstaten van de Europese Unie weer naar de stembus om het Europees Parlement te kiezen. Waarom is uw stem daarbij belangrijk? Kees Boonman, journalist en politiek commentator, geeft uitleg.

Europa heeft veel invloed op ons. Als we in Europa op vakantie gaan, hoeven we niet meer in elk land geld te wisselen en we worden bij de grens niet staande gehouden voor een paspoortcontrole. En Europa heeft een grote aantrekkingskracht. In het journaal zie je elke dag wel burgers die graag lid willen worden en enthousiast met de Europese blauwe vlag zwaaien.

Twintig Nederlandse partijen

Het Europees Parlement is medewetgever, kan voorstellen tegenhouden en bepaalt mede wie er in de Europese Commissie – het dagelijks bestuur in het Europese bouwwerk – komt. Het Europees Parlement heeft 720 zetels. Hoe groter het land, hoe groter het zetelaantal. Wij hebben recht op 31 zetels. Op het Nederlandse stembiljet staan twintig partijen, al worden de meeste van die 31 stoelen bezet door partijen die we kennen uit de Tweede Kamer.

Samenwerking belangrijk

Zelfs al heb je alle 31 zetels, je blijft een beperkte machtsfactor in zo’n groot parlement. Daarom moet je samenwerken en speelt nationaliteit een beperkte rol. Uiteraard let je als gekozen Nederlander extra op wat voor Nederland belangrijk is, maar je zit in principe in een Europese fractie. Er zijn onafhankelijke parlementariërs, maar gelijkgestemde partijen trekken samen op. De Europese Volkspartij (EPP) is al jaren de grootste club, de familie waar de christendemocraten onderdak hebben. De tweede grote fractie zijn de sociaaldemocraten, waar de PvdA bij zit. De VVD en D66 horen bij de liberale familie. Dan zijn er nog de Groenen, een linkse alliantie, conservatieven en de fractie Identiteit en Democratie. De laatste familie heeft niet veel met Europa, maar wil dat wel graag in het parlement kunnen zeggen. Wil je invloed, dan is het handig je bij zo’n familie aan te sluiten. In de Tweede Kamer is het onmogelijk dat CDA, BBB, NSC en de ChristenUnie als één fractie optreden, maar in het Europees Parlement doen ze dat wel. Alles onder het motto: hoe groter de familie, hoe meer invloed en macht.

Afstemming langdurig proces

Europese politieke besluitvorming is ingewikkeld en duurt soms lang. 27 landen, met 27 verschillende gebruiken en gewoonten, met 27 verschillende nationale regeringen op één lijn krijgen, is een hele klus… En dan zijn er nog 24 officiële talen, want elk afgesproken woord moet in elke lidstaat hetzelfde klinken. Maar er is in elk geval democratische controle, invloed en dialoog.

Douze points

Het nummer ‘Europapa’ is een grote hit. We waren boos dat Joost Klein werd afgeserveerd met zijn Europese ode. Er is op donderdag 6 juni een herkansing douze points te geven aan uw eigen voorkeur. Op eu.stemwijzer.nl kunt u zien welke partij bij u past en waar u het rode potlood kan laten neerdalen.

Tekst: Kees Boonman.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 22. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren