Abonnementen service: 035 - 2019505

Zonnepanelen (laten) schoonmaken? Zo pakt u dat aan

Zonnepanelen zijn in theorie een mooie investering in duurzame energie, maar na verloop van tijd kunnen ze vies worden, wat hun efficiëntie kan verminderen. Waar worden zonnepanelen vies van? En zo maakt u ze weer schoon!

Zonnepanelen worden meestal vuil door:

  • Stof en vuil in de lucht kunnen zich ophopen op het oppervlak van de panelen
  • Vogelpoep, bladeren en takken kunnen zich ophopen en het zonlicht blokkeren
  • Algen en mossen kunnen groeien op het paneeloppervlak, vooral in vochtige klimaten

In veel gevallen kunnen regenbuien het oppervlakkige vuil wegspoelen, maar dat is niet voldoende om alle verontreinigingen te verwijderen. Sommige moderne zonnepanelen zijn ontworpen met zelfreinigende eigenschappen, zoals speciale coatings die vuilafstotend zijn. De meeste moeten echter regelmatig handmatig gereinigd worden.

Zo maakt u de panelen schoon

Als uw panelen vies zijn, is zo snel mogelijk (laten) reinigen meestal de beste optie. Zo blijven ze optimaal werken, halen ze een hoger rendement (± 3% extra) en vermijdt u defecten.

Als u nog mobiel bent en u wilt besparen op arbeidskosten, en u kunt de panelen makkelijk bereiken zonder valgevaar, dan kunt u het natuurlijk zelf proberen. In de meeste gevallen raden wij echter een vakman aan. Zij hebben namelijk de expertise en hulpmiddelen om gegarandeerd grondig te reinigen zonder schade.

Om veiligheidsredenen schakelt u de zonnepanelen-installatie uit. Ook grof vuil (bv. bladeren, takken, …) wordt best op voorhand verwijderd. Dat maakt de effectieve reinigingsbeurt achteraf makkelijker. De schoonmaak van zonnepanelen gebeurt best met osmosewater (gezuiverd water zonder kalk, nitraten, zout, etc.). Dat is ecologisch verantwoord en laat geen strepen achter, wat de opbrengst van uw zonnepanelen ten goede komt. Zijn de zonnepanelen sterk vervuild, dan kan bijkomstig ook een speciale zonnepanelen reiniger gebruikt worden.

Soms is het mogelijk om zonnepanelen te wassen vanaf de grond. Soms is een ladder, stelling of hoogtewerker nodig. Dat brengt natuurlijk extra risico (valgevaar) met zich mee. Om het schoonmaken van de zonnepanelen te vergemakkelijken is een zogeheten telescoopborstel met inwendige wateraanvoer aangeraden.

Na het kuisen kunnen de zonnepanelen nog geborsteld worden om achtergebleven mos en ander hardnekkig vuil te verwijderen. Een speciale borstel die geen krassen achterlaat is daarbij noodzakelijk.

Niet overdrijven

Niet alle zonnepanelen hebben evenveel onderhoud nodig. Pas op! Te vaak uw panelen reinigen kan in sommige gevallen zelfs schade aan het paneel veroorzaken. Het is raadzaam om goed de aanbevelingen van de fabrikant te volgen en periodiek te controleren of er sprake is van aanzienlijke vervuiling. Overleg eerst met een professional als u twijfelt over de schoonmaakbehoefte van uw zonnepanelen.

Bron: PlusOnline.nl, Zonnepanelen
Auteur: David de Wilde

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren