Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De Toekomst is Grijs: nieuwe MAX-serie over vergrijzing

Op dit moment is één op de vijf Nederlanders ouder dan 65 jaar. In 2040 is dat één op de vier. Het aantal 80-plussers is dan verdubbeld naar 2 miljoen. Hoe voorkomen we dat het zorgsysteem als gevolg van deze vergrijzing volledig vastloopt?

De vierdelige MAX-serie ‘De Toekomst is Grijs’ toont de snelle vergrijzing van Nederland en wat de gevolgen daarvan zijn. Volgens eindredacteur Sigrid Muusse zijn we ons er onvoldoende van bewust wat ons te wachten staat.

Hoe is het mogelijk dat we het zover hebben laten komen?

“We hebben de kop in het zand gestoken, de afgelopen kabinetten hebben niet meer gedaan dan vier jaar vooruitkijken. De enige grote beleidswijziging was in 2013 toen alle verzorgingshuizen werden afgeschaft. Ik kwam een stuk tegen van eind jaren negentig waarin hoogleraren toen al aangaven dat die grijze wolk eraan zat te komen en wat de gevolgen daarvan zouden zijn. Maar desondanks is er door de achtereenvolgende kabinetten niets aan gedaan, er werd alleen naar de kosten gekeken.”

Is het tij nog te keren?

“Er is echt iets nodig als een ‘Deltaplan Grijs’. Ik denk dat we als samenleving bereid moeten zijn om daar geld voor te reserveren. En als inwoners moeten we bereid zijn niet alles meer van de instanties en de overheid te verwachten. De tijd dat alles voor ons geregeld werd, dat er voldoende thuiszorg was en dat er voldoende plek bij instellingen was, is echt voorbij.”

Eigenlijk zeg je: mensen, het is vijf voor twaalf!

“Absoluut. Denk na over de vraag: hoe organiseer ik het straks? Hoe bouw ik een sociaal netwerk om mij heen. Je zal het in toenemende mate moeten hebben van je buren, vrienden, familie, kinderen als je die hebt, je partner als dat kan en vrijwilligers.”

Ben jij optimistisch of pessimistisch?

“Ik ben doorgaans positief ingesteld, maar over dit onderwerp ben ik niet optimistisch, zelfs somber. Ik weet niet of ik negentig wil worden, voor zover ik daarin iets te kiezen heb. En daarom roep ik iedereen op: denk na hoe je je oude dag wil inrichten en realiseer je dat de verzorgingsstaat die we gewend zijn, er straks niet meer is.”

De Toekomst is Grijs: Vanaf woensdag 7 februari om 20.30 uur bij MAX op NPO 2.

Dit en meer leest u in MAX Magazine editie 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren