Bloemkool: 5 x als koolhydraatarm alternatief
Bloemkool saai en afgezaagd? Nee hoor. Met bloemkool kunt u meer dan u denkt. En bloemkool is een perfect gezonder koolhydraatarm alternatief voor bijvoorbeeld aardappelen, couscous en rijst.
Bloemkool is het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomermaanden komt het natuurlijk van Nederlandse bodem, in de winter uit landen als Spanje. Omdat bloemkolen lang houdbaar zijn, hoeven ze niet per vliegtuig vervoerd te worden. Deze veelzijdige groente levert maar weinig calorieën en zit vol vitamine C, B-vitamines, mineralen als calcium, ijzer en zink en ook vezels.
Bloemkool 5x als vervanger van…
Aardappelen
Vervang alle of een deel van de aardappelen bij stamppot of puree.
Rijst
Maal de bloemkool in een keukenmachine of rasp de bloemkool fijn. Fruit een uitje met wat knoflook en bak de bloemkool 2 minuten mee.
Couscous
Ga uit van gemalen bloemkool en meng deze met de Marokkaanse kruidenmix ras el hanout, wat knoflook en citroensap. Serveer rauw of even gewokt.
Pizzabodem
Druk het vocht uit 1 gemalen bloemkool en meng dit met 1 ei, 50 gram geraspte kaas en eventueel wat bloem. Spreid uit als een pizzabodem op een bakplaat met bakpapier en bak 10 minuten op 200 °C voor u het belegt als een pizza en verder afbakt.
Hartige taartdeeg
Gebruik het pizzabodem’deeg’ als bodem voor een hartige taart. Ook even 10 minuten voorbakken voor u de vulling toevoegt.
Hoe lang kun je bloemkool bewaren?
Bloemkool is in de koelkast minimaal een week houdbaar. Bewaar hem in de groentelade en laat de bladeren eraan zitten. Zo blijft de bloemkool langer vers
Auteur: Mary Stottelaar
Bron: PlusOnline / Plus Magazine
Deel dit artikel
Post & Mail
Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.
Reageren