Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Robèrt van Beckhoven beantwoordt bakvragen

Bakliefhebbers opgelet! ‘Heel Holland Bakt’-jurylid en meesterpatissier Robèrt van Beckhoven geeft antwoord op bakvragen van lezers.

Ik wil brood bakken met een vulling. Kan ik de vulling ‘zomaar’ toevoegen? – Thea uit Eindhoven

ROBÈRT: Als je een vulling toevoegt, moet je op een aantal dingen letten. Allereerst is het belangrijk dat je een vulling van gedroogde vruchten, zaden, pitten en noten laat weken in water voordat je deze toevoegt. Doe je dat niet, dan ‘steelt’ de vulling water van het deeg. Bij een zware vulling – dus niet een paar rozijnen, maar een heleboel – kun je bovendien tot 3 procent extra water en 0,5 procent extra gist toevoegen. Dus als je 500 gram bloem en/of meel gebruikt, voeg je maximaal 15 gram extra water toe en 2,5 gram extra (verse) gist. Zo geef je het deeg extra lucht en dus draagkracht.

Hoe weet ik of mijn biscuit gaar is? – Annerie uit Boxtel

ROBÈRT: Je kunt heel eenvoudig controleren of je biscuit al gaar is. Als je voorzichtig met platte hand in de bovenkant van het biscuit duwt en het veert terug als je je hand wegtrekt, dan is het gaar. Blijf je je handafdruk zien, dan moet het nog wat langer bakken.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 1 (2024).  Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren