Abonnementen service: 035 - 2019505

Pas op voor financieel misbruik van ouderen

Meldpunt waarschuwt er vaker voor: financieel misbruik van ouderen. Familieleden of bekenden halen, soms onder de dekmantel van zogenaamde mantelzorger, de bankrekening van kwetsbare personen leeg. Wat kunt u ertegen doen?

Bij een recente rechtszaak veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch twee Zeeuwse ‘mantelzorgers’ tot zes maanden gevangenisstraf voor uitbuiting van een oudere man met dementie uit Middelburg. Verdachten maakten jarenlang misbruik van hun positie als mantelzorgers. Behalve dat ze uit waren op persoonlijk gewin, schaadt het naar het oordeel van de rechter ook andere kwetsbare ouderen. Het bezorgt angst en onveiligheid. Dit soort zaken komt echt niet alleen voor onder ouderen met dementie of in situaties met verkeerde mantelzorg, maar kan iedereen overkomen die een beetje te goed is van vertrouwen.

Wat kunt u doen om dit te voorkomen?

  • Stel een levenstestament op: Hierin kunt u aangeven hoe u wilt dat uw financiën geregeld worden in het geval dat u wilsonbekwaam wordt, bijvoorbeeld door dementie.
  • Benoem een bewindvoerder of gevolmachtigde: Kies iemand die volledig te vertrouwen is als bewind­voerder of gevolmachtigde voor uw bankzaken.
  • Bouw een sociaal netwerk op: In meer algemene zin is het belangrijk een sterk sociaal netwerk te hebben, bestaande uit familieleden, vrienden, buren en kennissen. Dat kan bij voorbaat al een beschermlaag bieden tegen malversaties.
  • Beperk de toegang tot financiële middelen: Geef iemand niet zomaar toegang tot alle bankrekeningen, pinpassen en pincodes, maar open bijvoorbeeld een aparte ‘boodschappenrekening’ met beperkt saldo en een aparte pinpas. Blokkeer de mogelijkheid om rood te staan en beheer de spaarrekening zelf om misbruik te voorkomen.
  • Meld een vermoeden van financieel misbruik: Dit kan onder meer bij een huisarts, Veilig Thuis of de lokale politie.

De eerste aflevering van Meldpunt staat op vrijdag 12 januari in het teken van financieel misbruik van ouderen. Deze uitzending is om 19.50 uur te zien op NPO 2.

Dit en meer leest u in MAX Magazine editie 2, Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren