Abonnementen service: 035 - 2019505

Weervrouw Grieta berekent de kans op een witte Kerst

Het jaar nadert zijn einde. De dagen zijn kort, de avonden lang en donker. Kerst klopt aan de deur en wat zou het toch mooi zijn als er dit jaar tijdens de kerstdagen weer eens sneeuw zou vallen; het is alweer zo lang geleden. Onze weervrouw Grieta Spannenburg berekent de kansen.

Foto: ANP. De ‘beste’ witte Kerst in 2010. Dit was een ongekend koude decembermaand, met een gemiddelde etmaaltemperatuur van -1,1 graden.

Het verlangen naar een witte Kerst is bijzonder, omdat de meeste steden waar Kerst wordt gevierd geen of nauwelijks kans maken op sneeuw tijdens de kerstdagen. Woon je in Rusland, Scandinavië of in Canada, dan wil het er wel vaak lukken, maar verder zuidelijk blijft het meestal bij het ‘verlangen naar’ en op het zuidelijk halfrond is het tijdens de Kerst gewoon zomer.

Noordzee houdt sneeuwval tegen

Het valt in het noordwesten van Europa, waar Nederland en België liggen, in het opgewarmde klimaat niet mee om een witte Kerst te krijgen. Dit komt door de ligging van Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en een deel van Duitsland aan de relatief warme Noordzee. Bovendien heersen vaak zuidwestenwinden in de periode rond Kerst. Oftewel, het is bijna altijd te warm voor sneeuw. Veel vaker verlopen de kerstdagen dan ook zacht, regenachtig en windrijk. Als het dan toch tot sneeuwval komt, gaat het vaak om regionaal wat natte sneeuw of een plaatselijke sneeuwbui.

Groene Kerst

Het zal ook dit jaar wel weer een groene Kerst worden. ‘Sneeuw’ vinden we dan alleen terug in de winterlandschapjes op onze schoorsteenmantels.

Dit was een samenvatting van het complete artikel over een witte Kerst. Benieuwd naar de rest? Dat leest u in MAX Magazine editie 50. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren