Abonnementen service: 035 - 2019505

Op rondreis door Jutland: vijf historische hoogtepunten

Het hart van Denemarken kent bijzondere bezienswaardigheden die geliefd zijn onder de cultuurgenieters. Van het middeleeuwse kasteel Koldinghus tot aan het Bunker Museum in Hanstholm. Zo zijn er nog veel meer plekken die een bezoekje waard zijn als u een rondreis door Denemarken maakt.

1. De oorsprong van Denemarken

De tijd van de legendarische Vikingenleider Ragnarr Lodbrok, het oprukkende Christendom en zelfs moderne bluetooth-technologie vloeien allemaal voort uit Jelling. Op deze plaats verscheen voor het eerst de naam ‘Denemarken’. Hier werd het Christendom de officiële religie in het land én hier werd voor het eerst de koninklijke familie gepresenteerd, wiens nakomelingen sindsdien op de Deense troon zitten.

Deze bezienswaardigheid wordt nog interessanter dankzij een bezoek aan het aangrenzende museum met gratis toegang en spannende interactieve tentoonstellingen. Het is een ontzettend leuke manier om de geschiedenis van het gebied visueel weer te geven. Het monumentengebied is vanaf 1994 dan ook toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst!

2. De gevangeniscel Zelle II uit de Tweede Wereldoorlog in Kolding

Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte de Nazi geheime politie twee cellen op in Kolding. De cellen werden gebruikt als wachtkamers voor Deense verzetsstrijders. Een van de cellen – Zelle II – is de enige cel in Denemarken die bewaard is gebleven uit de Tweede Wereldoorlog. Wanneer u Zelle II bezoekt, leert u meer over de verschillende verhalen van enkele mensen die daar gevangen zaten, evenals enkele van degenen die de verhoren hebben uitgevoerd. Een bezoekje aan deze aangrijpende tentoonstelling is aan te raden voor iedereen die een band heeft met de periode.

3. Leer meer over de ijzertijd van Vingsted

Lang, lang geleden leefden de mensen nog niet in steden van metaal en beton, maar in hutjes van leem en plaggen. Dit gereconstrueerde dorp uit de ijzertijd is een van de grootste van Denemarken. Vingsted bestaat onder andere uit een aantal huizen en andere voorzieningen uit verschillende dorpen uit de ijzertijd in Jutland. Ook leert u meer over de akkerbouw, de smederij en de offerplaats. Het is gratis om het gebied te betreden. Het dorp uit de ijzertijd staat altijd open voor wandelingen op eigen houtje. De huizen zijn echter alleen open bij speciale gelegenheden.

4. Skamlingsbanken, het hoogste punt van Zuid-Jutland

Deze plaats ligt 113 meter boven de zeespiegel en vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht van 360 graden over het landschap van de Kleine Belt. Skamlingsbanken heeft een grote rol gespeeld in de eenwording van Denemarken. Hier werd gestreden voor het recht om Deens te spreken toen Sleeswijk nog bij Duitsland hoorde, om te strijden voor vrouwenkiesrecht én om te protesteren tegen de opmars van Nazi Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Skamlingsbanken.

Tegenwoordig wordt de plaats niet meer gebruikt voor openbare bijeenkomsten, maar is het een populair wandelgebied. Er is een klein informatiecentrum dat je meer over de geschiedenis vertelt en waar u rondleidingen boekt door de fantastische omgeving.

5. Billund: bezoek de museumtuin Karensminde

Dit openluchtmuseum laat op educatieve wijze zien hoe het was om honderd jaar geleden in de streek te wonen. Binnen in de schuur hoort u gelukkige varkens knorren als de boer hun voedsel komt brengen. Als u hier rondloopt, leert u ook veel over het gereedschap waarmee zo’n honderd jaar geleden het land werd bewerkt. Het is ontzettend leuk om een hier even een rondje te lopen en u in een andere, lang vervlogen eeuw te wanen.

Auteur: David de Wilde
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren