Abonnementen service: 035 - 2019505

Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft erin

Een knipperende lamp, een radio die uit zichzelf aangaat, een voorspellende droom. De één wuift het weg als onzin of stom toeval, de ander ziet er een bijzondere betekenis in. Uit nieuw onderzoek in opdracht van Stichting Skepsis blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders in minstens één bovennatuurlijk verschijnsel gelooft. Vooral het geloof in geesten, spoken, vorige levens en buitenaardse wezens wint aan populariteit.

Een broodnuchtere Fries, noemde Henk Dijkstra (65) zichzelf altijd. Engelen, aardstralen, geesten, chakra’s, aura’s; alles wat enigszins riekt naar spiritualiteit deed hij af als ‘zweverig geneuzel’. Totdat vijf jaar geleden zijn moeder overleed en hij zelf te maken kreeg met vreemde, onverklaarbare verschijnselen. “Toen ik naar haar uitvaart reed, klonk op de radio een liedje dat zij vroeger in de keuken zong. Ik had het in geen tijden meer ergens gehoord. Diezelfde avond ging een lamp boven de tafel kapot, terwijl we die net hadden vernieuwd. Op mijn moeders lievelingsstoel streek een vlindertje neer. Ik vond dat bijzonder. Er gebeurde zo veel dat het nauwelijks toeval kon zijn. Het zette me aan het denken: misschien is er toch meer tussen hemel en aarde. Niet zozeer een God, maar iets anders”, vertelt Henk.

Geesten en buitenaardse wezens

Hij is niet de enige die een dergelijke ervaring heeft. De Universiteit van Amsterdam en Kieskompas deden dit jaar in opdracht van Stichting Skepsis een onderzoek naar het geloof in paranormale verschijnselen onder Nederlanders. 55 procent van de respondenten gaf aan te geloven in één van de 28 bovennatuurlijke verschijnselen die hen werden voorgelegd. Vooral voor geesten, spoken, vorige levens en buitenaardse wezens bestaat een toenemende belangstelling. Helderziendheid, telepathie, aardstralen en dagelijks bijgeloof zijn minder populair in vergelijking met een eerder onderzoek van Stichting Skepsis uit 1985. “Paranormale beurzen zijn bijvoorbeeld niet meer zo in trek. Al zie je wel dat de oudere generatie, die er destijds ook al mee bezig was, dit nog steeds interessant vindt. Jongeren richten zich meer op meditatie en retraites”, verklaart Michiel van Elk (foto), neurowetenschapper aan de Universiteit van Leiden, die betrokken was bij het onderzoek.

Benieuwd naar het complete mijn interview? U leest het in editie 40 van MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren