Abonnementen service: 035 - 2019505

Jan Slagter: ‘Je leeft niet alleen voor jezelf’

Jan Slagter heeft van huis uit meegekregen dat je niet alleen voor jezelf leeft. Met de stichting MAX Maakt Mogelijk zet hij zich daarom in voor de noden van ouderen in binnen- en buitenland. Werk dat alleen mogelijk is dankzij giften, donaties en mensen die MAX Maakt Mogelijk opnemen in hun testament.

Jouw ouders leven al geruime tijd niet meer. Wat is het belangrijkste wat je van ze geërfd hebt?

“Mijn ouders zijn al lang geleden overleden, mijn vader is 92 geworden en mijn moeder werd 86. Ze waren niet vermogend, dus in materiële zin kun je niet echt van een erfenis spreken. Maar in mijn opvoeding heb ik des te meer van ze meegekregen. Bijvoorbeeld omzien naar je medemens, dat was heel belangrijk. Als je iemand kunt helpen moet je dat gewoon doen, niet nadenken. Altijd zorgen voor een ander die het minder heeft. En ze brachten dat ook in praktijk. Mijn moeder was voorzitter van het comité Meeleven vanuit de Gereformeerde Kerk en mijn vader was diaken. Niet alleen voor jezelf leven was voor hen vanzelfsprekend.”

Is dat typisch voor gereformeerden?

“Ik zou het niet willen ophangen aan geloof, ik ben zelf ook niet meer gelovig. Er zijn heel veel mensen met een goede inborst die niet gelovig zijn en oog hebben voor hun medemens. Het is voor mij heel simpel; als je het zelf goed hebt, moet je ook iets terugdoen. Toen ik van de zomer met mijn vrouw op vakantie was in Spanje, zei ze op een gegeven moment dat we het toch wel héél goed hebben, zich realiserend dat in hetzelfde land dagelijks ook bootvluchtelingen aankomen. Dat besef maakt een mens ook schatplichtig, vind ik. En ieder mens kan dat natuurlijk op zijn eigen manier invullen, door te gaan werken als vrijwilliger, een goed doel financieel te steunen of dit in je testament op te nemen.”

In 2006 ben je begonnen met MAX Maakt Mogelijk waarmee kwetsbare ouderen in armoede- en noodsituaties geholpen worden. Waarom vond je dat belangrijk?

“Ik hoop dat als ik er niet meer ben, mensen zullen zeggen dat ik weliswaar mijn tekortkomingen had, maar dat ik ook bezig was om andere mensen te helpen. Toen ik met Omroep MAX begon, was het de doelstelling om ouderen neer te zetten als een actieve, vitale groep die ertoe doet en die je niet mag afschrijven. Maar ouderdom komt ook met gebreken, daar moet je eveneens oog voor hebben. En dan zijn er ook altijd mensen die het veel slechter hebben. Daarom wilde ik met de camera erbij laten zien hoe ouderen in het buitenland leven. En dat is vaak erbarmelijk, ouderen die in Moldavië in een lemen hut wonen zonder elektriciteit of stromend water temidden van hun eigen pies en poep.

Verschrikkelijk!

Wij zorgen voor de meest basale benodigdheden voor die mensen. We renoveren een tochtig lemen huisje en zetten er een houtkachel in. Ik ben net in de Oekraïne geweest. Daar ontmoette ik een vrouw in the middle of nowhere die voor haar kleinkinderen zorgt omdat haar zoon aan het front vecht. Ze was alles kwijt, inclusief haar koe die de Russen hadden doodgeschoten. Als ik dat zie, schiet ik wel even vol. Ik ga er persoonlijk voor zorgen dat ze een nieuwe koe krijgt. Zoals ik ook persoonlijk de kolen alweer heb besteld voor ons winterproject in Oost-Europa.”

Behalve in Oost-Europa is MAX Maakt Mogelijk intussen ook in Nederland actief. De situatie hier is toch niet vergelijkbaar?

“Op sommige terreinen zeker wel. Er leven intussen een miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens. Ook hier zijn mensen die de kachel niet kunnen aansteken in de winter. Of de dokter mijden vanwege het eigen risico. Die mensen willen we ook helpen. Het is in de loop der tijd in Nederland ook steeds slechter geworden.”

Wat is voor u de kracht van MAX Maakt Mogelijk?

“We laten niet alleen de ellende zien, maar ook wat we met dat geld hebben gedaan. We werken heel efficiënt met weinig kosten in een heel klein team zonder geld uit te geven aan een marketingafdeling en dergelijke. Ik verdien er zelf ook geen dubbeltje aan. Ik krijg al een goed salaris als directeur van MAX. Ik geloof dat van elke euro die binnenkomt 96 cent naar het goede doel gaat. Er blijft bijna niets aan de strijkstok hangen.”

Hoe belangrijk zijn nalatenschappen om het werk van MAX Maakt Mogelijk voort te zetten?

“Met enige regelmaat ontvangen we een brief van de notaris dat, laten we zeggen, mevrouw Jansen uit Nieuwegein is overleden en een bedrag aan MAX Maakt Mogelijk heeft nagelaten. Dat is fantastisch, echt van onschatbare waarde. Daardoor kunnen we, naast de steun van donateurs, op langere termijn projecten mogelijk maken. Het zorgt voor continuïteit, waardoor we ouderen duurzaam kunnen ondersteunen. Zodat we mensen niet alleen vandaag, maar ook morgen nog een boterham kunnen geven. Zo’n mevrouw kan ik niet meer bedanken, maar ik krijg ook wel brieven of telefoontjes van mensen die zeggen dat ze MAX Maakt Mogelijk hebben opgenomen in hun testament. Ze vertellen dan bijvoorbeeld dat ze het zelf goed hebben gehad en willen dat hun geld goed besteed wordt. Daar zijn we natuurlijk ontzettend dankbaar voor. Het mooie vind ik dat als je iets nalaat je daarmee ook weer zin aan je leven geeft. Zelfs als je er niet meer bent. Dan heb je, zoals ik van mijn ouders leerde, niet alleen voor jezelf geleefd.”

Dit artikel las u in een speciale bewaarbijlage van MAX Magazine editie 42. U kunt hier abonnee worden, zodat u voortaan altijd het meest recente MAX Magazine ontvangt.

Meer informatie over MAX Maakt Mogelijk leest u hier.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren